Besplatan upis putem HZZ vaučera!
Naziv programa: Program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije proizvodnja grožđa i vina
Trajanje programa: 250 nastavnih sati
- vođeni proces učenja i poučavanja: 100
- učenje temeljeno na radu: 115
- samostalna aktivnost polaznika: 35
Uvjet za upis: posjedovanje prethodne kvalifikacije minimalno na razini 4.1 (trogodišnja srednja škola); liječnička svjedodžba medicine rada
Cijena programa: 2.015,79 EUR
Maksimalni iznos HZZ vaučera: 2.015,79 EUR (vaučer u potpunosti pokriva troškove programa)
Za više informacija kontaktirajte nas na vauceri@pou-cakovec.hr ili na 040 / 395 – 236.
Kompetencije koje se programom stječu:
- Provesti proces osnovne i dopunske obrade tla na proizvodnim površinama
- Izvršiti tehnološki proces gnojidbe, sjetve ili sadnje i zaštite hortikulturnih vrsta
- Provesti mjere njege u hortikulturnoj proizvodnji na integrirani i ekološki način samostalno ili u suradnji sa stručnim službama
- Odrediti tehnološku zrelost i provesti berbu ili žetvu ljekovitog i aromatičnog bilja te ostalih hortikulturnih vrsta (voća, povrća i grožđa)
- Koristiti procese dorade i prerade voća, povrća, grožđa, ljekovitog i aromatičnog bilja
- Provesti odgovarajuće mjere zaštite u konvencionalnoj, integriranoj i ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji
- Primijeniti odgovarajuće sredstvo za zaštitu bilja na odgovoran način u skladu s principima konvencionalne i ekološke proizvodnje te pravilima zaštite na radu i zaštite okoliša
- Odabrati odgovarajuće vrste i sorte za uzgoj procjenjujući otpornost na bolesti i štetnike
- Razlikovati metode i načela uzgoja i zaštite bilja u integriranoj, ekološkoj i konvencionalnoj poljoprivredi
- Poznavati osnove marketinga
Naziv modula učenja | Popis skupova ishoda učenja | Nastavne cjeline / teme |
Uvod u tehnologiju proizvodnje grožđa i vina | Biologija i ekologija vinove loze |
Povijest uzgoja vinove loze i proizvodnje vina Vinogradarstvo i proizvodnja vina u svijetu Morfologija vinove loze Faze razvoja vinove loze Utjecaj okolišnih uvjeta uzgoj vinove loze i kakvoću vina Sorte vinove loze Podloge za vinovu lozu Razmnožavanje vinove loze
|
Proizvodnja grožđa i vina na konvencionalni i ekološki način | Tehnologija proizvodnje grožđa |
Pripremni radovi za podizanje vinograda Važnost izbora položaja, sorte i podloge pri podizanju vinograda Izbor i oblikovanje sustavi uzgoja u mladom vinogradu Rez u zrelo i zahvati zelenog reza Sustavi uzdržavanja tla u vinogradu Ishrana i gnojidba vinove loze Biologija i ekologija najvažnijih bolesti i štetnika vinove loze Mjere za suzbijanje bolesti i štetnika vinove loze
|
Tehnologija proizvodnje vina |
Berba i primarna prerada grožđa Vinsko suđe i oprema u podrumu Fermentacija, stabilizacija i dozrijevanje vina Specifični postupci u proizvodnji različitih tipova vina Enološki preparati Bolesti i mane vina Sorte i kakvoća vina Kemijski sastav vina Senzorna svojstva vina
|
|
Ekološka proizvodnja grožđa i vina |
Zakonski propisi koji reguliraju proizvodnju i nadzor ekološkog grožđa i vina Načela ekološke poljoprivrede i ekološkog vinogradarstva Očuvanje i poticanje bioraznolikosti u ekološkom vinogradu Specifičnost tehnologija proizvodnje grožđa u skladu sa smjernicama za ekološko vinogradarstvo Sorte s otpornošću na gljivične bolesti prikladne za ekološko vinogradarstvo Enološka sredstva i postupci u proizvodnji ekoloških vina Dozvoljene i preporučene mjere i sredstva za zaštitu od bolesti i štetnika u ekološkom vinogradu
|
|
Primjena tehnoloških zahvata u vinogradu i podrumu |
Cijepljenje vinove loze u zrelo i na zeleno Poznavanje sorata vinove loze Determinacija bolesti i štetnika vinove loze Provođenje reza u zrelo i zahvata zelenog reza Primjena metoda suzbijanja bolesti i štetnika Praćenje dozrijevanja grožđa i provođenje osnovne kemijska analize mošta Provođenje primarne prerade grožđa Provođenje njege, dozrijevanja i završne pripreme vina za punjenje u boce Senzorno ocjenjivanje vina
|
|
Ekonomika proizvodnje, plasman i potrošnja vina | Ekonomika proizvodnje, plasman i potrošnja vina |
Važnost vina u zdravoj prehrani Enogastronomija Legislativa u vinogradarstvu i vinarstvu Prednosti i nedostaci pojedinih poslovnih oblika u poljoprivredi Registracija poljoprivredne djelatnosti – osnivanje poljoprivrednog gospodarstva Pregled prihoda i troškova u proizvodnji grožđa i vina Pokazatelji uspješnosti poslovanja Izračun cijene koštanja grožđa i vina Tržište vina u Hrvatskoj i svijetu Promocijske aktivnosti u vinarstvu i marketing miks u vinarstvu |