Skip to main content

Besplatan upis putem HZZ vaučera!

Besplatan upis putem HZZ vaučera!

Naziv programa: Program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije proizvodnja grožđa i vina

Trajanje programa: 250 nastavnih sati

  • vođeni proces učenja i poučavanja: 100
  • učenje temeljeno na radu: 115
  • samostalna aktivnost polaznika: 35

Uvjet za upis: posjedovanje prethodne kvalifikacije minimalno na razini 4.1 (trogodišnja srednja škola); liječnička svjedodžba medicine rada

Cijena programa: 2.015,79 EUR

Maksimalni iznos HZZ vaučera: 2.015,79 EUR (vaučer u potpunosti pokriva troškove programa)

Za više informacija kontaktirajte nas na vauceri@pou-cakovec.hr ili na 040 / 395 – 236.

Kompetencije koje se programom stječu:

  • Provesti proces osnovne i dopunske obrade tla na proizvodnim površinama
  • Izvršiti tehnološki proces gnojidbe, sjetve ili sadnje i zaštite hortikulturnih vrsta
  • Provesti mjere njege u hortikulturnoj proizvodnji na integrirani i ekološki način samostalno ili u suradnji sa stručnim službama
  • Odrediti tehnološku zrelost i provesti berbu ili žetvu ljekovitog i aromatičnog bilja te ostalih hortikulturnih vrsta (voća, povrća i grožđa)
  • Koristiti procese dorade i prerade voća, povrća, grožđa, ljekovitog i aromatičnog bilja
  • Provesti odgovarajuće mjere zaštite u konvencionalnoj, integriranoj i ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji
  • Primijeniti odgovarajuće sredstvo za zaštitu bilja na odgovoran način u skladu s principima konvencionalne i ekološke proizvodnje te pravilima zaštite na radu i zaštite okoliša
  • Odabrati odgovarajuće vrste i sorte za uzgoj procjenjujući otpornost na bolesti i štetnike
  • Razlikovati metode i načela uzgoja i zaštite bilja u integriranoj, ekološkoj i konvencionalnoj poljoprivredi
  • Poznavati osnove marketinga
Naziv modula učenja Popis skupova ishoda učenja Nastavne cjeline / teme
Uvod u tehnologiju proizvodnje grožđa i vina Biologija i ekologija vinove loze

Povijest uzgoja vinove loze i proizvodnje vina

Vinogradarstvo i proizvodnja vina u svijetu

Morfologija vinove loze

Faze razvoja vinove loze

Utjecaj okolišnih uvjeta uzgoj vinove loze i kakvoću vina

Sorte vinove loze

Podloge za vinovu lozu

Razmnožavanje vinove loze

 

Proizvodnja grožđa i vina na konvencionalni i ekološki način Tehnologija proizvodnje grožđa

Pripremni radovi za podizanje vinograda

Važnost izbora položaja, sorte i podloge pri podizanju vinograda

Izbor i oblikovanje sustavi uzgoja u mladom vinogradu

Rez u zrelo i zahvati zelenog reza

Sustavi uzdržavanja tla u vinogradu

Ishrana i gnojidba vinove loze

Biologija i ekologija najvažnijih bolesti i štetnika vinove loze

Mjere za suzbijanje bolesti i štetnika vinove loze

 

Tehnologija proizvodnje vina

Berba i primarna prerada grožđa

Vinsko suđe i oprema u podrumu

Fermentacija, stabilizacija i dozrijevanje vina

Specifični postupci u proizvodnji različitih tipova vina

Enološki preparati

Bolesti i mane vina

Sorte i kakvoća vina

Kemijski sastav vina

Senzorna svojstva vina

 

Ekološka proizvodnja grožđa i vina

Zakonski propisi koji reguliraju proizvodnju i nadzor ekološkog grožđa i vina

Načela ekološke poljoprivrede i ekološkog vinogradarstva

Očuvanje i poticanje bioraznolikosti u ekološkom vinogradu

Specifičnost tehnologija proizvodnje grožđa u skladu sa smjernicama za ekološko vinogradarstvo

Sorte s otpornošću na gljivične bolesti prikladne za ekološko vinogradarstvo

Enološka sredstva i postupci u proizvodnji ekoloških vina

Dozvoljene i preporučene mjere i sredstva za zaštitu od bolesti i štetnika u ekološkom vinogradu

 

Primjena tehnoloških zahvata u vinogradu i podrumu

Cijepljenje vinove loze u zrelo i na zeleno

Poznavanje sorata vinove loze

Determinacija bolesti i štetnika vinove loze

Provođenje reza u zrelo i zahvata zelenog reza

Primjena metoda suzbijanja bolesti i štetnika

Praćenje dozrijevanja grožđa i provođenje osnovne kemijska analize mošta

Provođenje primarne prerade grožđa

Provođenje njege, dozrijevanja i završne pripreme vina za punjenje u boce

Senzorno ocjenjivanje vina

 

Ekonomika proizvodnje, plasman i potrošnja vina Ekonomika proizvodnje, plasman i potrošnja vina

Važnost vina u zdravoj prehrani

Enogastronomija

Legislativa u vinogradarstvu i vinarstvu

Prednosti i nedostaci pojedinih poslovnih oblika u poljoprivredi

Registracija poljoprivredne djelatnosti – osnivanje poljoprivrednog gospodarstva

Pregled prihoda i troškova u proizvodnji grožđa i vina

Pokazatelji uspješnosti poslovanja

Izračun cijene koštanja grožđa i vina

Tržište vina u Hrvatskoj i svijetu

Promocijske aktivnosti u vinarstvu i marketing miks u vinarstvu

Nakon uspješno završenog programa obrazovanja stečena kvalifikacija upisuje se u e-radnu knjižicu.

Close Menu
Kontaktirajte nas