Skip to main content

Besplatan upis putem HZZ vaučera!

Besplatan upis putem HZZ vaučera!

Naziv programa: Program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije proizvodnja grožđa i vina

Trajanje programa: 250 nastavnih sati

  • vođeni proces učenja i poučavanja: 100
  • učenje temeljeno na radu: 115
  • samostalna aktivnost polaznika: 35

Uvjet za upis: posjedovanje prethodne kvalifikacije minimalno na razini 4.1 (trogodišnja srednja škola); liječnička svjedodžba medicine rada

Cijena programa: 2.015,79 EUR

Maksimalni iznos HZZ vaučera: 2.015,79 EUR (vaučer u potpunosti pokriva troškove programa)

Za više informacija kontaktirajte nas na vauceri@pou-cakovec.hr ili na 040 / 395 – 236.

Kompetencije koje se programom stječu:

  • Provesti proces osnovne i dopunske obrade tla na proizvodnim površinama
  • Izvršiti tehnološki proces gnojidbe, sjetve ili sadnje i zaštite hortikulturnih vrsta
  • Provesti mjere njege u hortikulturnoj proizvodnji na integrirani i ekološki način samostalno ili u suradnji sa stručnim službama
  • Odrediti tehnološku zrelost i provesti berbu ili žetvu ljekovitog i aromatičnog bilja te ostalih hortikulturnih vrsta (voća, povrća i grožđa)
  • Koristiti procese dorade i prerade voća, povrća, grožđa, ljekovitog i aromatičnog bilja
  • Provesti odgovarajuće mjere zaštite u konvencionalnoj, integriranoj i ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji
  • Primijeniti odgovarajuće sredstvo za zaštitu bilja na odgovoran način u skladu s principima konvencionalne i ekološke proizvodnje te pravilima zaštite na radu i zaštite okoliša
  • Odabrati odgovarajuće vrste i sorte za uzgoj procjenjujući otpornost na bolesti i štetnike
  • Razlikovati metode i načela uzgoja i zaštite bilja u integriranoj, ekološkoj i konvencionalnoj poljoprivredi
  • Poznavati osnove marketinga
Naziv modula učenja Popis skupova ishoda učenja Nastavne cjeline / teme
Uvod u tehnologiju proizvodnje grožđa i vina Biologija i ekologija vinove loze

Povijest uzgoja vinove loze i proizvodnje vina

Vinogradarstvo i proizvodnja vina u svijetu

Morfologija vinove loze

Faze razvoja vinove loze

Utjecaj okolišnih uvjeta uzgoj vinove loze i kakvoću vina

Sorte vinove loze

Podloge za vinovu lozu

Razmnožavanje vinove loze

 

Proizvodnja grožđa i vina na konvencionalni i ekološki način Tehnologija proizvodnje grožđa

Pripremni radovi za podizanje vinograda

Važnost izbora položaja, sorte i podloge pri podizanju vinograda

Izbor i oblikovanje sustavi uzgoja u mladom vinogradu

Rez u zrelo i zahvati zelenog reza

Sustavi uzdržavanja tla u vinogradu

Ishrana i gnojidba vinove loze

Biologija i ekologija najvažnijih bolesti i štetnika vinove loze

Mjere za suzbijanje bolesti i štetnika vinove loze

 

Tehnologija proizvodnje vina

Berba i primarna prerada grožđa

Vinsko suđe i oprema u podrumu

Fermentacija, stabilizacija i dozrijevanje vina

Specifični postupci u proizvodnji različitih tipova vina

Enološki preparati

Bolesti i mane vina

Sorte i kakvoća vina

Kemijski sastav vina

Senzorna svojstva vina

 

Ekološka proizvodnja grožđa i vina

Zakonski propisi koji reguliraju proizvodnju i nadzor ekološkog grožđa i vina

Načela ekološke poljoprivrede i ekološkog vinogradarstva

Očuvanje i poticanje bioraznolikosti u ekološkom vinogradu

Specifičnost tehnologija proizvodnje grožđa u skladu sa smjernicama za ekološko vinogradarstvo

Sorte s otpornošću na gljivične bolesti prikladne za ekološko vinogradarstvo

Enološka sredstva i postupci u proizvodnji ekoloških vina

Dozvoljene i preporučene mjere i sredstva za zaštitu od bolesti i štetnika u ekološkom vinogradu

 

Primjena tehnoloških zahvata u vinogradu i podrumu

Cijepljenje vinove loze u zrelo i na zeleno

Poznavanje sorata vinove loze

Determinacija bolesti i štetnika vinove loze

Provođenje reza u zrelo i zahvata zelenog reza

Primjena metoda suzbijanja bolesti i štetnika

Praćenje dozrijevanja grožđa i provođenje osnovne kemijska analize mošta

Provođenje primarne prerade grožđa

Provođenje njege, dozrijevanja i završne pripreme vina za punjenje u boce

Senzorno ocjenjivanje vina

 

Ekonomika proizvodnje, plasman i potrošnja vina Ekonomika proizvodnje, plasman i potrošnja vina

Važnost vina u zdravoj prehrani

Enogastronomija

Legislativa u vinogradarstvu i vinarstvu

Prednosti i nedostaci pojedinih poslovnih oblika u poljoprivredi

Registracija poljoprivredne djelatnosti – osnivanje poljoprivrednog gospodarstva

Pregled prihoda i troškova u proizvodnji grožđa i vina

Pokazatelji uspješnosti poslovanja

Izračun cijene koštanja grožđa i vina

Tržište vina u Hrvatskoj i svijetu

Promocijske aktivnosti u vinarstvu i marketing miks u vinarstvu

Nakon uspješno završenog programa obrazovanja stečena kvalifikacija upisuje se u e-radnu knjižicu.

Close Menu
Kontaktirajte nas
Politika privatnosti

Pučko otvoreno učilište Čakovec nastoji svoje mrežne stranice učiniti pristupačnima u skladu sa Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora Republike Hrvatske („Narodne novine“, broj 17/19; dalje u tekstu: Zakon) kojim se prenosi Direktiva (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća od 26. listopada 2016. o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora (SL L 327, 2.12.2016.).

Ova Izjava o pristupačnosti primjenjuje se na mrežno sjedište Pučkog otvorenog učilišta Čakovec, a koje se nalazi na adresi https://www.pou-cakovec.hr/, uključujući sve poddomene stranica koje su objavljene u sklopu iste.

 

Stupanj usklađenosti

Mrežno sjedište https://www.pou-cakovec.hr/ djelomično je usklađeno sa Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora Republike Hrvatske zbog neusklađenosti koje su navedene u nastavku.

 

Nepristupačan sadržaj

Sadržaj naveden u nastavku nepristupačan je zbog sljedećih razloga:

  • slike na naslovnoj stranici nemaju prikladan opis;
  • pojedine poveznice na naslovnoj stranici nisu istaknute pa korisnik odmah ne prepoznaje da je riječ o poveznicama;
  • pojedine poveznice nemaju prikladan opis;
  • dio postavljenih dokumenata nije dostupan u strojno čitljivom obliku;
  • dio teksta nema dobar kontrast teksta, tekstualnih okvira i slika u odnosu na pozadinu stranice;

 

Podizanje razine pristupačnosti

Pučko otvoreno učilište Čakovec poduzima aktivnosti kojima će nastojati postići usklađenost sa Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora Republike Hrvatske.

 

Nerazmjerno opterećenje

Za sve navedene neusklađenosti pod točkama 1 do 5 Pučko otvoreno učilište Čakovec privremeno se poziva na iznimku zbog nerazmjernog opterećenja u smislu članka 8. Zakona. U skladu s člankom 3. Zakona, PDF datoteke koje su objavljene prije 23. rujna 2018. godine Pučko otvoreno učilište Čakovec kvalificira kao arhivu te su one izuzete od primjene Zakona.

 

Tehnička ograničenja

Tehnička ograničenja trenutne arhitekture sustava onemogućavaju postizanje potpune usklađenosti mrežnog sjedišta Pučkog otvorenog učilišta Čakovec sa Zakonom o pristupačnosti, što se očituje u otežanom kretanju osoba s invaliditetom mrežnim sjedištem zbog kompleksnosti stranica i podstranica, u ograničenom broju mogućih načina pretraživanja i složenim postupcima pri unosu materijala.

 

Priprema ove izjave o pristupačnosti

Ova je izjava sastavljena 1. srpnja 2020. godine, prema Predlošku izjave o pristupačnosti koji je u skladu s Direktivom (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora, a utvrđen je Provedbenom odlukom Komisije (EU) 2018/1523.

Izjava je zadnji put preispitana 1. srpnja 2022. godine. Pučko otvoreno učilište Čakovec redovito će revidirati ovu izjavu po otklanjanju razloga zbog kojih su pojedini sadržaji bili nepristupačni.

 

Povratne informacije i podaci za kontakt

Molimo korisnike mrežne stranice Pučkog otvorenog učilišta Čakovec ako primijete neusklađen sadržaj, koji nije obuhvaćen ovom izjavom, da o tome obavijeste:

Službenika za informiranje: Darja Spahija

tel. +385 40 / 395 - 236

e-mail: info@pou-cakovec.hr

poštom: Pučko otvoreno učilište Čakovec, Kralja Tomislava 52, 40000 Čakovec

 

Postupak praćenja provedbe propisa

Povjerenik za informiranje Republike Hrvatske je tijelo nadležno za praćenje usklađenosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora sa zahtjevima pristupačnosti kao i za nadzor nad provedbom Zakona.

U slučaju nezadovoljavajućih odgovora na obavijest ili zahtjev za povratne informacije o pristupačnosti ovih mrežnih stranica, korisnici se mogu obratiti Povjereniku za informiranje putem elektroničke pošte: pristupacnost@pristupinfo.hr.