Živimo u svijetu koji se neprestano mijenja. Tehnologija napreduje neviđenom brzinom, a globalna konkurencija je sve jača iz dana u dan. U takvom okruženju, kontinuirano obrazovanje i stručno usavršavanje više nisu samo opcija – oni su imperativ!
Pučko otvoreno učilište Čakovec prepoznaje važnost cjeloživotnog učenja. Naši programi osposobljavanja i usavršavanja nude vam priliku da steknete nove vještine i znanja, u skladu s najvišim standardima struke. Ovdje možete steći formalne kvalifikacije koje će vas učiniti konkurentnijim na tržištu rada i osposobiti vas za uspjeh u poslovnom svijetu.
Birajte iz naše ponude verificiranih programa, osmišljenih tako da odgovaraju potrebama raznih sektora i profila. Investirajte u sebe kroz kontinuirano obrazovanje kod nas i ostanite u toku s najnovijim dostignućima.
Budite korak ispred promjena i izazova modernog doba!
Svoj interes iskažite tako da se predbilježite za upis u željeni program ovdje.
POU Čakovec kontinuirano radi na širenju naše ponude obrazovnih programa osposobljavanja i usavršavanja tako da redovito posjećujte naše stranice!
Programi osposobljavanja i usavršavanja dostupni u POU Čakovec
Popis programa koje polaznici samostalno financiraju nalazi se u nastavku:
CVJEĆAR-ARANŽER / CVJEĆARKA-ARANŽERKA
Cilj: Osposobiti polaznike za obavljanja poslova cvjećara/ke-aranžera/ke
Uvjet upisa: Osnovna škola, 15 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova cvjećara/ke-aranžera/ke
Trajanje: 136 sati
Polaznici će naučiti:
- Razlikovati vrste cvijeća i zelenila za aranžiranje
- Koristiti odgovarajuće postupke u uzgoju, razmnožavanju i njezi cvijeća
- Koristiti odgovarajuće materijale, alate i pomagala za cvjećarsko – aranžerske poslove na stručan i siguran način
- Izraditi cvjetne aranžmane i prigodne dekoracije za različite namjene
- Sudjelovati pri uređenju interijera
- Komunicirati s kupcima na primjeren način
- Primijeniti pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prve pomoći.
DADILJA
Cilj: Upoznati polaznike s poslovima dadilje.
Uvjet upisa: Sukladno članku 8., stavak 1. Zakona o dadiljama (»Narodne novine«, broj 37/2013.), uvjet upisa je najmanje trogodišnje srednjoškolsko obrazovanje obrazovne razine 4.1. i uvjerenje obiteljskoga liječnika o psihofizičkoj sposobnosti za obavljanje poslova dadilje
Trajanje: 400 sati
Polaznici će naučiti:
- Skrbiti se samostalno o zdravlju i sigurnosti djeteta do 14. godine života
- Obavljati djelatnost dadilje prema zakonskim propisima i pravilima struke
- Komunicirati s djecom, roditeljima i suradnicima na primjeren način
- Skrbiti se o emocionalnom, tjelesnom, intelektualnom i socijalnom razvoju djeteta
- Provoditi uravnoteženu, raznovrsnu i zdravu prehranu djeteta
- Provoditi higijenu i odijevanje djeteta rane, predškolske i školske dobi
- Organizirati igru, rekreaciju i zabavu za dijete
- Nadzirati školske obveze i ostale aktivnosti djeteta prema uputi roditelja
- Primijeniti pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prve pomoći
GERONTODOMAĆIN / GERONTODOMAĆICA
Cilj: Upoznati polaznike s poslovima gerontodomaćice
Uvjet upisa: osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje o posjedovanju psihofizičkih osobina potrebnim za obavljanje poslova gerontodomaćice
Trajanje: 160 sati
Polaznici će naučiti:
- Prepoznati i razlikovati potrebe osoba treće životne dobite im pomagati primjenjujući načela poštovanja integriteta i dostojanstva osobe.
- Prilagoditi načine pripreme obroka/pripremiti ga ili dostaviti hranu korisniku.
- Koristiti odgovarajuće postupke u održavanju osobne higijene, higijene i čišćenja (stambenog) prostora, odjeće i osobnih predmeta.
- Prilagoditi i obavljati poslove potrebama starije osobe i uvjetima kućanstva.
- Komunicirati na primjeren način sa starijim osobama i primijeniti pravila poslovnog bontona pri ostvarivanju suradnje s relevantnim ustanovama.
- Primijeniti pravila zaštite na radu i pružanja prve pomoć.
JEDNOSTAVNI POSLOVI U ZANIMANJU FASADER/KA
Cilj: Upoznati polaznike s poslovima fasadera.
Uvjet upisa: osnovna škola, 15 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova fasadera
Trajanje: 180 sati
Polaznici će naučiti:
- Pripremiti mjesto rada za izvođenje jednostavnih fasaderskih radova na siguran način,
- Razlikovati vrste, svojstva i karakteristike građevinskih materijala za fasaderske radove,
- Koristiti pribor, pomagala, alate i strojeve u fasaderskim radovima na stručan i siguran način,
- Izvoditi jednostavne fasaderske poslove u izvedbi različitih vrsta fasada na građevinskim objektima,
- Primijeniti pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prva pomoći
JEDNOSTAVNI POSLOVI U ZANIMANJU KONOBAR/ICA
Cilj: Upoznati polaznike s poslovima u ugostiteljstvu i posluživanju jela i pića.
Uvjet upisa: Osnovna škola, 15 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje jednostavnih poslova konobara
Trajanje: 160 sati
Polaznici će:
- Primijeniti pravila higijene, zaštite na radu, zaštite od požara i prve pomoći
- Poštivati propise HACCAP-a
- Voditi dnevnu dokumentaciju u ugostiteljskom objektu
- Koristiti ugostiteljsku robu i opremu
- Odabrati pribor za posluživanje na stol
- Posluživati tople i hladne napitke
- Primijeniti odgovarajuće postupke u posluživanju, pića, napitaka i jednostavnijih obroka
- Rukovati poslužnim priborom
- Pospremiti pribor, opremu i prostor nakon korištenja
- Primjenjivati pravila poslovnog bontona u komunikaciji sa gostima
JEDNOSTAVNI POSLOVI U ZANIMANJU KUHAR/ICA
Cilj: Upoznati polaznike s poslovima u pripremi jela.
Uvjet upisa: Osnovna škola, 15 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova kuhara
Trajanje: 160 sati
Polaznici će naučiti:
- Odabirati živežne namirnice po kvaliteti, podrijetlu i svojstvima te ih čuvati na pravilan način
- Razlikovati i provesti tehnološke postupke gotovljenja jednostavnih jela
- Primijeniti pravila održavanja osobne higijene, higijene prostora, uređaja i pribora
- Koristiti i održavati kuhinjski pribor, aparate i uređaje na ispravan način
- Sudjelovati u pripremi i gotovljenju složenijih jela
- Prepoznati i izraditi jednostavna međimurska tradicionalna jela
- Komunicirati na primjeren način u ugostiteljskoj kuhinji primjenjujući pravila bontona i odgovornog ponašanja
- Primijeniti mjere zaštite na radu, zaštitna sredstva i postupke pružanja prve pomoći
JEDNOSTAVNI POSLOVI U ZANIMANJU LIMAR/ICA
Cilj: Upoznati polaznike s poslovima limara/ice.
Uvjet upisa: osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje o posjedovanju obavljanje poslova limara
Trajanje: 200 sati
Polaznici će naučiti:
- Usvojiti spoznaju o važnosti organizacije rada i racionalnog korištenja energije.
- Upoznati i uputiti polaznike o zaštiti na radu, čuvanju zdravlja i zdrave čovjekove okoline.
- Upoznati osnovna svojstva, dobivanje i primjenu najvažnijih tehničkih materijala.
- Osposobiti polaznike da mogu izabrati materijal prema zahtjevu tehničkog crteža.
- Znati i razumjeti čitati i primijeniti tehnički crtež u održavanju dijelova, sklopova ili proizvoda.
- Izraditi jednostavne tehničke crteže.
- Upoznati glavne dijelove mjernih alata, principe i pravila rada i primijeniti u praksi.
- Upoznati najvažnije postupke ručne i strojne obrade odvajanjem čestica.
- Usvojiti pojmove o plastičnoj obradi.
- Upoznati alate, princip rada i postupke pojedinih plastičnih obrada uz primjenu u izradi određenih zadataka
- Upoznati postupke spajanja i odabrati određeni alat
- Usvojiti pojmove o primjeni lijevanja i metalurgiji lijevanja.
- Upoznati postupke lijevanja.
- Usvojiti pojmove o toplinskoj obradi.
- Upoznati peći za zagrijavanje i sredstva za hlađenje.
- Znati izabrati i primijeniti najvažnije postupke toplinske obrade.
- Usvojiti osnovne pojmove o koroziji.
- Upoznati ponašanje materijala prema koroziji.
- Znati izabrati i primijeniti najvažnije postupke površinske zaštite.
- Usvojiti osnove tehnološkog postupka izrade različitih oluka, žljebova i nosača elemenata
JEDNOSTAVNI POSLOVI U ZANIMANJU ZIDAR/ICA
Cilj: Upoznati polaznike s poslovima zidara
Uvjet upisa: osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova zidara
Trajanje: 300 sati
Polaznici će naučiti:
- Razlikovati građevne materijale za zidarske radove
- Čitati građevinske nacrte izvođenja zidarskih radova; odabrati i pripremiti materijal
- Koristiti alat, pribor, strojeve i pomagala na siguran i stručan način
- Izraditi jednostavnu zidarsku konstrukciju različitim materijalima za zidanje
- Održavati alate, pribor, strojeve i pomagala; voditi radnu i servisnu dokumentaciju
- Razvrstati i odložiti zidarski otpad na ekološki prihvatljiv način
- Primijeniti mjere zaštite na radu i zaštite od požara, te pružiti prvu pomoć u slučaju nezgode do dolaska stručne osobe
PČELAR/ICA
Cilj: Upoznati polaznike životnim potrebama pčela, korisnostima i odnosu prema okolišu i savladavaju vještine pristupanja košnici, radu s pčelama
Uvjet upisa: Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova pčelara
Trajanje: 150 sati
Polaznik će naučiti:
- Razlikovati i opisati građu pčela, osobine pčelinje zajednice i pčelinjaka
- Razlikovati tipove košnica i vrste pčelarske opreme
- Primijeniti pravilne postupke u fazama razvoja pčelinje zajednice.
- Proizvoditi pčelinje proizvode korištenjem pravilnih postupaka te ih ispravno čuvati i skladištiti.
- Uočiti i razlikovati pčelinje bolesti i štetnike te ih pravilno suzbijati
- Planirati troškove proizvodnje i plasman proizvoda na tržište te se pridržavati zakonske regulative u pčelarenju
- Provoditi mjere zaštite na radu i postupke pružanja prve pomoći.
PEKAR/ICA
Cilj: Osposobiti polaznike za obavljanja poslova pekara.
Uvjet upisa: Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova pekara/ice
Trajanje: 310 sati
Polaznici će naučiti:
- Steći znanja, vještine i navike za izvođenje poslova i radnih zadaća u pekarskom zanimanju
- Znati pripremati sirovine za izradu pekarskih proizvoda
- Pripremiti pekarske proizvode na različite načine
- Pripremati proizvode od različitih vrsta tijesta
- Naučiti uskladištiti pekarske proizvode za transport
- Koristiti uređaje za ispitivanje kvalitete brašna
- Primjenjivati uređaje za pripremanje i obradu tijesta
- Znati rukovati pekarskim pećima i primjenjivati mjere zaštite na radu
PERADAR/KA I PROIZVOĐAČ/ICA JAJA
Cilj: osposobiti polaznike za obavljanje poslova uzgoja peradi i proizvodnje jaja
Uvjet upisa: Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova peradara i proizvođača jaja
Trajanje: 140 sati
Polaznici će naučiti:
- Primijeniti pravilne postupke uzgoja peradi.
- Uzgajati i proizvoditi različite vrste peradi
- Primijeniti pravilne postupke u proizvodnji konzumnih jaja.
- Planirati i provoditi zoohigijenske mjere te prepoznati i suzbijati bolesti peradi
- Primijeniti mjere zaštite na radu, zaštitna sredstva i postupke pružanja prve pomoći
PIVAR/KA
Cilj: Osposobiti polaznike za obavljanja poslova pivara/ke
Uvjet upisa: Osnovna škola, 18 godina, sanitarna knjižica
Trajanje: 146 sati
Polaznici će naučiti:
- razlikovati, koristiti i održavati posude, alate, strojeve, uređaje i opremu za pripremu i proizvodnju piva;
- sudjelovati u proizvodnji piva u okviru specifičnih, osnovnih faza tehnologije proizvodnje piva te prepoznati mane piva;
- pakirati, skladištiti, rukovati i transportirati gotovi proizvod
- primijeniti mjere i postupke rada na siguran način te pravila održavanja osobne higijene i higijene pribora, alata, uređaja i radnog prostora;
- prepoznati izvore zagađenja i provoditi mjere sprečavanja te pravilno i ekološki prihvatljivo zbrinjavati otpadne tvari,
- primijeniti pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prve pomoći
POSLOVI IZRADE OBUĆE
Cilj: Upoznati polaznike s poslovima izrade obuće.
Uvjet upisa: Osnovna škola, 15 godina, liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova izrade obuće
Trajanje: 350 sati
Polaznici će naučiti:
- Razlikovati materijale te ih pravilno primijeniti pri izradi gornjišta i donjišta obuće
- Rukovati obućarskim strojevima i priborom za izradu obuće na stručan i siguran način
- Pripremiti i izvoditi pravilne postupke krojenja i šivanja gornjišta i izrade donjišta obuće odnosno izrade obuće
- Primijeniti mjere zaštite na radu te pružiti prvu pomoć u slučaju ozljeda
PRIPREMATELJ/ICA PIZZA
Cilj: Upoznati polaznike s poslovima u pripremi pizza
Uvjet upisa: Osnovna škola, 15 godina, sanitarna knjižica, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova priprematelja pizza
Trajanje: 150 sati
Polazni će:
- Čitati i primijeniti tehničke podatke o vrsti robe, alatima, strojevima, uređajima i opremi koju koristi priprematelj pizze
- Razlikovati namirnice po kvaliteti, sastavu i podrijetlu
- Odabrati i odrediti sastojke i primijeniti recepte u izradi pizze
- Prilagoditi vrijeme pečenja pizze vrsti peći
- Prema pravilima struke ponuditi i poslužiti pripremljenu pizzu
- Odabrati i koristiti zaštitnu odjeću i higijenske mjere
- Učinkovito koristiti mjere zaštite na radu i zaštitna sredstva
PRIPREMATELJ/ICA PIZZA I ROŠTILJA
Cilj: Upoznati polaznike s poslovima u pripremi pizza i roštilja
Uvjet upisa: Osnovna škola, 15 godina, sanitarna knjižica, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova priprematelja pizza i roštilja
Trajanje: 140 sati
Polaznici će:
- Razlikovati živežne namirnice za pripremu tijesta za pizzu i pripremu roštilja
- Rukovati priborom i uređajima na ispravan i siguran način
- Primijeniti odgovarajuće postupke pri izradi i oblikovanju tijesta za pizzu
- Izraditi pizzu prema normativima uz korištenje recepata
- Pripremiti roštilj za korištenje
- Pripremiti jela od mesa, ribu, lignje i povrće na roštilju i dodatke za iste
- Poslužiti pizze i jela s roštilja prema pravilima struke
- Primjenjivati pravila osobne higijene, higijene uređaja i pribora
PROIZVOĐAČ TRADICIONALNIH MESNIH PROIZVODA
Cilj: osposobiti polaznike za obavljanje poslova proizvodnje tradicionalnih mesnih proizvoda
Uvjet upisa: Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova proizvođača/ice tradicionalnih mesnih proizvoda
Trajanje: 143 sati
Polaznici će naučiti:
- Razlikovati, pripremiti i obraditi različite dijelove svinjskih polovica za potrebe mesnih proizvoda
- Koristiti alat, opremu i strojeve na pravilan i siguran način
- Razlikovati i odabrati odgovarajuće postupke u izradi tradicionalnih mesnih proizvoda
- Proizvoditi, pakirati i organizirati proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda
- Primijeniti higijenske mjere u proizvodnji tradicionalnih mesnih proizvoda
PROIZVOĐAČ/ICA BUĆA I BUĆINA ULJA
Cilj: osposobiti polaznike za obavljanje poslova proizvodnje buća i bućina ulja
Uvjet upisa: Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova proizvođača buća i bućina ulja
Trajanje: 120 sati
Polaznici će naučiti:
- Razlikovati, odabrati i koristiti odgovarajuće postupke u uzgoju, berbi, doradi i skladištenju bućinih sjemenki te proizvodnji bućinog ulja
- Koristiti strojeve i sredstva za poslove uzgoja na siguran način
- Prepoznati i suzbijati bolesti usjeva
- Prepoznati svojstva i kvalitetu bućinog ulja na osnovu boje, mirisa i okusa
- Planirati troškove i plasman proizvoda na tržište
- Primijeniti pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prve pomoći.
SAVIJAČ/ICA ŽELJEZA (ARMIRAČ/ICA)
Cilj: Upoznati polaznike s poslovima armirača
Uvjet upisa: osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova armirača
Trajanje: 160 sati
Polaznici će naučiti:
- Pripremiti mjesto rada za izvođenje armiračkih radova na siguran način,
- Razlikovati vrste, svojstva i karakteristike građevinskih materijala za armiračke radove,
- Koristiti pribor, uređaje, alate i strojeve u armiračkim radovima na stručan i siguran način,
- Izvoditi jednostavne armiračke poslove u izvedbi različitih vrsta armatura na građevinskim objektima,
- Primijeniti pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prva pomoći.
SOBAR/ICA
Cilj: Upoznati polaznike s poslovima s poslovima sobarice
Uvjet upisa: Osnovna škola, 15 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova sobara/sobarice
Trajanje: 175 sati
Polaznici će:
- Upoznati odjel smještaja: hotelske sobe, osnovnu opremu i označavanje soba te prostorije na katu kako bi mogle kvalitetnog obavljati postavljene zadatke.
- Shvatiti važnost komunikacije u radu kao i važnost, usklađenost i
- povezanost poslova u hotelskom domaćinstvu sa ostalim odjelima u hotelu kako bi gost u potpunosti boi zadovoljan sa pruženim uslugama u hotelu.
- Savladati način čišćenja, redoslijed pospremanja te naučiti kako
- koristiti sredstva za čišćenje i poliranje te dezinfekciju hotelske sobe.
- Upoznati zanimanje u struci domaćinstva, radno mjesto sobarice. Znati predstaviti sebe i drugu osobu, opisati predmete i inventar u sobi i drugih dijelova hotela.
- Upoznati se sa potrebnim poslovima i vremenom te kazivanje na engleskom jeziku.
- Upoznati načine osobne higijene, higijene prostorija i opreme te pripreme, odlaganja higijenskog održavanja i dezinfekcije pribora za osobnu i radnu higijenu
- Upoznati definiciju bontona, razvoj bontona kroz povijest, interakciju bontona i hotelijerstva.
- Usvojiti poslovno komuniciranje hotelijersko turističkih djelatnika, uspostavljanje kontakata s gostom.
ŠIVAČ/ICA
Cilj: Upoznati polaznike s poslovima šivača u tekstilnoj industriji.
Uvjet upisa: Osnovna škola, 15 godina, liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova šivača/ice
Trajanje: 300 sati
Polaznici će naučiti:
- Razlikovati materijale te ih pravilno primijeniti pri izradi odjevnih predmeta
- Rukovati šivaćim strojevima i priborom za šivanje na stručan i siguran način
- Izvoditi pravilno postupke krojenja , šivanja i dorade dijelova odjevnih predmeta
- Primijeniti mjere zaštite na radu
ŠIVAČ/ICA GORNJIŠTA OBUĆE
Cilj: Upoznati polaznike s poslovima šivača gornjišta obuće.
Trajanje: 290 sati
Uvjet upisa: Osnovna škola, 15 godina, liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova šivača/ice gornjišta obuće
Polaznici će naučiti:
- Razlikovati materijale te ih pravilno primijeniti pri izradi gornjišta obuće
- Rukovati šivaćim strojevima i priborom za šivanje na stručan i siguran način
- Izvoditi pravilno postupke krojenja i šivanja gornjišta obuće
- Primijeniti mjere zaštite na radu te pružiti prvu pomoć u slučaju ozljeda
ŠIVAČ/ICA KOŽNE GALANTERIJE
Cilj: Upoznati polaznike s poslovima izrade obuće.
Uvjet upisa: Osnovna škola, 15 godina, liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslove šivača kožne galanterije
Trajanje: 190 sati
Polaznici će naučiti:
- Razlikovati osnovne vrste i karakteristike materijala koji se koriste u izradi galanterijskih proizvoda
- Imenovati zadane proizvode i iskrojene dijelove različitih galanterijskih proizvoda
- Navesti faze izrade za zadani model galanterijskog proizvoda
- Rukovati šivaćim strojevima, uređajima i priborom za izradu galanterijskih proizvoda te održavati iste
- Primijeniti pravila rada na siguran način šivanja kožne galanterije
- Izvoditi poslove šivanja jednostavnih modela kožne galanterije
- Protumačiti postupak izrade zadanog modela kožne galanterije
TAPETAR/KA
Cilj: Upoznati polaznike s poslovima tapetara.
Uvjet upisa: Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova tapetara
Trajanje: 170 sati
Polaznici će naučiti:
- Razlikovati materijale za tapetarske radove
- Izraditi jednostavnu skicu proizvoda;
- Sudjelovati u izradi i tapeciranju madraca, dvosjeda, trosjeda i stolica
- Upotrijebiti alat, pribor na siguran i stručan način
- Prepoznati opasnosti kod izvođenja tapetarskih radova
- Razvrstati i odložiti tapetarski otpad u svrhu zaštite zdravlja i okoliša
- Primijeniti mjere zaštite na radu i zaštite od požara te pružiti prvu pomoć u slučaju nezgode do dolaska stručne osobe
TURISTIČKI/A ANIMATOR/ICA
Cilj: Upoznati polaznike s poslovima turističkog animatora
Uvjet upisa: srednja škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova turističkog animatora, poznavanje barem jednog stranog jezika u govoru i pismu (Učilište provodi testiranje kandidata)
Trajanje: 160 sati
Polaznici će naučiti:
- Prezentirati gostu ponudu sadržaja programa za provođenje slobodnog vremena
- Komunicirati na primjeren način u skladu s pravilima uspješne komunikacije i bontona
- Izvesti predstavljanje, pozdravljanje i javni nastup pred gostima
- Primijeniti pravila brige o gostu i etičnog ponašanja
- Organizirati animacijske programe prema interesima i željama gostiju
- Primijeniti pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prve pomoći
POU Čakovec u ponudi nudi dodatnih 50+ besplatnih programa obrazovanja putem HZZ vaučera!
Popis programa koji se sufinanciraju putem mjere HZZ vaučer nalazi se u nastavku: