Skip to main content

Programi osposobljavanja i usavršavanja

Živimo u svijetu koji se neprestano mijenja. Tehnologija napreduje neviđenom brzinom, a globalna konkurencija je sve jača iz dana u dan. U takvom okruženju, kontinuirano obrazovanje i stručno usavršavanje više nisu samo opcija – oni su imperativ!

Pučko otvoreno učilište Čakovec prepoznaje važnost cjeloživotnog učenja. Naši programi osposobljavanja i usavršavanja nude vam priliku da steknete nove vještine i znanja, u skladu s najvišim standardima struke. Ovdje možete steći formalne kvalifikacije koje će vas učiniti konkurentnijim na tržištu rada i osposobiti vas za uspjeh u poslovnom svijetu.

Birajte iz naše ponude verificiranih programa, osmišljenih tako da odgovaraju potrebama raznih sektora i profila. Investirajte u sebe kroz kontinuirano obrazovanje kod nas i ostanite u toku s najnovijim dostignućima.

Budite korak ispred promjena i izazova modernog doba!

Nastava za određeni program započinje kada se oformi grupa od dovoljnog broja polaznika.
Svoj interes iskažite tako da se predbilježite za upis u željeni program ovdje.
Za sva pitanja kontaktirajte nas telefonski na 040 / 395 – 236, mailom na info@pou-cakovec.hr ili putem obrasca dostupnog ovdje.

POU Čakovec kontinuirano radi na širenju naše ponude obrazovnih programa osposobljavanja i usavršavanja tako da redovito posjećujte naše stranice!

Cjenik programa osposobljavanja i usavršavanja pronađite ovdje.

Programi osposobljavanja i usavršavanja dostupni u POU Čakovec

CVJEĆAR-ARANŽER / CVJEĆARKA-ARANŽERKA

Cilj: Osposobiti polaznike za obavljanja poslova cvjećara/ke-aranžera/ke

Uvjet upisa: Osnovna škola, 15 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova cvjećara/ke-aranžera/ke

Trajanje: 136 sati

Polaznici će naučiti:

  • Razlikovati vrste cvijeća i zelenila za aranžiranje
  • Koristiti odgovarajuće postupke u uzgoju, razmnožavanju i njezi cvijeća
  • Koristiti odgovarajuće materijale, alate i pomagala za cvjećarsko – aranžerske poslove na stručan i siguran način
  • Izraditi cvjetne aranžmane i prigodne dekoracije za različite namjene
  • Sudjelovati pri uređenju interijera
  • Komunicirati s kupcima na primjeren način
  • Primijeniti pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prve pomoći.

DADILJA

Cilj: Upoznati polaznike s poslovima dadilje.

Uvjet upisa: Sukladno članku 8., stavak 1. Zakona o dadiljama (»Narodne novine«, broj 37/2013.), uvjet upisa je najmanje trogodišnje srednjoškolsko obrazovanje obrazovne razine 4.1. i uvjerenje obiteljskoga liječnika o psihofizičkoj sposobnosti za obavljanje poslova dadilje

Trajanje: 400 sati

Polaznici će naučiti:

  • Skrbiti se samostalno o zdravlju i sigurnosti djeteta do 14. godine života
  • Obavljati djelatnost dadilje prema zakonskim propisima i pravilima struke
  • Komunicirati s djecom, roditeljima i suradnicima na primjeren način
  • Skrbiti se o emocionalnom, tjelesnom, intelektualnom i socijalnom razvoju djeteta
  • Provoditi uravnoteženu, raznovrsnu i zdravu prehranu djeteta
  • Provoditi higijenu i odijevanje djeteta rane, predškolske i školske dobi
  • Organizirati igru, rekreaciju i zabavu za dijete
  • Nadzirati školske obveze i ostale aktivnosti djeteta prema uputi roditelja
  • Primijeniti pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prve pomoći

GERONTODOMAĆIN / GERONTODOMAĆICA

Cilj: Upoznati polaznike s poslovima gerontodomaćice

Uvjet upisa: osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje o posjedovanju psihofizičkih osobina potrebnim za obavljanje poslova gerontodomaćice

Trajanje: 160 sati

Polaznici će naučiti:

  • Prepoznati i razlikovati potrebe osoba treće životne dobite im pomagati primjenjujući načela poštovanja integriteta i dostojanstva osobe.
  • Prilagoditi načine pripreme obroka/pripremiti ga ili dostaviti hranu korisniku.
  • Koristiti odgovarajuće postupke u održavanju osobne higijene, higijene i čišćenja (stambenog) prostora, odjeće i osobnih predmeta.
  • Prilagoditi i obavljati poslove potrebama starije osobe i uvjetima kućanstva.
  • Komunicirati na primjeren način sa starijim osobama i primijeniti pravila poslovnog bontona pri ostvarivanju suradnje s relevantnim ustanovama.
  • Primijeniti pravila zaštite na radu i pružanja prve pomoć.

JEDNOSTAVNI POSLOVI U ZANIMANJU FASADER/KA

Cilj: Upoznati polaznike s poslovima fasadera.

Uvjet upisa: osnovna škola, 15 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova fasadera

Trajanje: 180 sati

Polaznici će naučiti:

  • Pripremiti mjesto rada za izvođenje jednostavnih fasaderskih radova na siguran način,
  • Razlikovati vrste, svojstva i karakteristike građevinskih materijala za fasaderske radove,
  • Koristiti pribor, pomagala, alate i strojeve u fasaderskim radovima na stručan i siguran način,
  • Izvoditi jednostavne fasaderske poslove u izvedbi različitih vrsta fasada na građevinskim objektima,
  • Primijeniti pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prva pomoći

JEDNOSTAVNI POSLOVI U ZANIMANJU KONOBAR/ICA

Cilj: Upoznati polaznike s poslovima u ugostiteljstvu i posluživanju jela i pića.

Uvjet upisa: Osnovna škola, 15 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje jednostavnih poslova konobara

Trajanje: 160 sati

Polaznici će:

  • Primijeniti pravila higijene, zaštite na radu, zaštite od požara i prve pomoći
  • Poštivati propise HACCAP-a
  • Voditi dnevnu dokumentaciju u ugostiteljskom objektu
  • Koristiti ugostiteljsku robu i opremu
  • Odabrati pribor za posluživanje na stol
  • Posluživati tople i hladne napitke
  • Primijeniti odgovarajuće postupke u posluživanju, pića, napitaka i jednostavnijih obroka
  • Rukovati poslužnim priborom
  • Pospremiti pribor, opremu i prostor nakon korištenja
  • Primjenjivati pravila poslovnog bontona u komunikaciji sa gostima

JEDNOSTAVNI POSLOVI U ZANIMANJU KUHAR/ICA

Cilj: Upoznati polaznike s poslovima u pripremi jela.

Uvjet upisa: Osnovna škola, 15 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova kuhara

Trajanje: 160 sati

Polaznici će naučiti:

  • Odabirati živežne namirnice po kvaliteti, podrijetlu i svojstvima te ih čuvati na pravilan način
  • Razlikovati i provesti tehnološke postupke gotovljenja jednostavnih jela
  • Primijeniti pravila održavanja osobne higijene, higijene prostora, uređaja i pribora
  • Koristiti i održavati kuhinjski pribor, aparate i uređaje na ispravan način
  • Sudjelovati u pripremi i gotovljenju složenijih jela
  • Prepoznati i izraditi jednostavna međimurska tradicionalna jela
  • Komunicirati na primjeren način u ugostiteljskoj kuhinji primjenjujući pravila bontona i odgovornog ponašanja
  • Primijeniti mjere zaštite na radu, zaštitna sredstva i postupke pružanja prve pomoći

JEDNOSTAVNI POSLOVI U ZANIMANJU LIMAR/ICA

Cilj: Upoznati polaznike s poslovima limara/ice.

Uvjet upisa: osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje o posjedovanju obavljanje poslova limara

Trajanje: 200 sati

Polaznici će naučiti:

  • Usvojiti spoznaju o važnosti organizacije rada i racionalnog korištenja energije.
  • Upoznati i uputiti polaznike o zaštiti na radu, čuvanju zdravlja i zdrave čovjekove okoline.
  • Upoznati osnovna svojstva, dobivanje i primjenu najvažnijih tehničkih materijala.
  • Osposobiti polaznike da mogu izabrati materijal prema zahtjevu tehničkog crteža.
  • Znati i razumjeti čitati i primijeniti tehnički crtež u održavanju dijelova, sklopova ili proizvoda.
  • Izraditi jednostavne tehničke crteže.
  • Upoznati glavne dijelove mjernih alata, principe i pravila rada i primijeniti u praksi.
  • Upoznati najvažnije postupke ručne i strojne obrade odvajanjem čestica.
  • Usvojiti pojmove o plastičnoj obradi.
  • Upoznati alate, princip rada i postupke pojedinih plastičnih obrada uz primjenu u izradi određenih zadataka
  • Upoznati postupke spajanja i odabrati određeni alat
  • Usvojiti pojmove o primjeni lijevanja i metalurgiji lijevanja.
  • Upoznati postupke lijevanja.
  • Usvojiti pojmove o toplinskoj obradi.
  • Upoznati peći za zagrijavanje i sredstva za hlađenje.
  • Znati izabrati i primijeniti najvažnije postupke toplinske obrade.
  • Usvojiti osnovne pojmove o koroziji.
  • Upoznati ponašanje materijala prema koroziji.
  • Znati izabrati i primijeniti najvažnije postupke površinske zaštite.
  • Usvojiti osnove tehnološkog postupka izrade različitih oluka, žljebova i nosača elemenata

JEDNOSTAVNI POSLOVI U ZANIMANJU ZIDAR/ICA

Cilj: Upoznati polaznike s poslovima zidara

Uvjet upisa: osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova zidara

Trajanje: 300 sati

Polaznici će naučiti:

  • Razlikovati građevne materijale za zidarske radove
  • Čitati građevinske nacrte izvođenja zidarskih radova; odabrati i pripremiti materijal
  • Koristiti alat, pribor, strojeve i pomagala na siguran i stručan način
  • Izraditi jednostavnu zidarsku konstrukciju različitim materijalima za zidanje
  • Održavati alate, pribor, strojeve i pomagala; voditi radnu i servisnu dokumentaciju
  • Razvrstati i odložiti zidarski otpad na ekološki prihvatljiv način
  • Primijeniti mjere zaštite na radu i zaštite od požara, te pružiti prvu pomoć u slučaju nezgode do dolaska stručne osobe

PČELAR/ICA

Cilj: Upoznati polaznike životnim potrebama pčela, korisnostima i odnosu prema okolišu i savladavaju vještine pristupanja košnici, radu s pčelama

Uvjet upisa: Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova pčelara

Trajanje: 150 sati

Polaznik će naučiti:

  • Razlikovati i opisati građu pčela, osobine pčelinje zajednice i pčelinjaka
  • Razlikovati tipove košnica i vrste pčelarske opreme
  • Primijeniti pravilne postupke u fazama razvoja pčelinje zajednice.
  • Proizvoditi pčelinje proizvode korištenjem pravilnih postupaka te ih ispravno čuvati i skladištiti.
  • Uočiti i razlikovati pčelinje bolesti i štetnike te ih pravilno suzbijati
  • Planirati troškove proizvodnje i plasman proizvoda na tržište te se pridržavati zakonske regulative u pčelarenju
  • Provoditi mjere zaštite na radu i postupke pružanja prve pomoći.

PEKAR/ICA

Cilj: Osposobiti polaznike za obavljanja poslova pekara.

Uvjet upisa: Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova pekara/ice

Trajanje: 310 sati

Polaznici će naučiti:

  • Steći znanja, vještine i navike za izvođenje poslova i radnih zadaća u pekarskom zanimanju
  • Znati pripremati sirovine za izradu pekarskih proizvoda
  • Pripremiti pekarske proizvode na različite načine
  • Pripremati proizvode od različitih vrsta tijesta
  • Naučiti uskladištiti pekarske proizvode za transport
  • Koristiti uređaje za ispitivanje kvalitete brašna
  • Primjenjivati uređaje za pripremanje i obradu tijesta
  • Znati rukovati pekarskim pećima i primjenjivati mjere zaštite na radu

PERADAR/KA I PROIZVOĐAČ/ICA JAJA

Cilj: osposobiti polaznike za obavljanje poslova uzgoja peradi i proizvodnje jaja

Uvjet upisa: Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova peradara i proizvođača jaja

Trajanje: 140 sati

Polaznici će naučiti:

  • Primijeniti pravilne postupke uzgoja peradi.
  • Uzgajati i proizvoditi različite vrste peradi
  • Primijeniti pravilne postupke u proizvodnji konzumnih jaja.
  • Planirati i provoditi zoohigijenske mjere te prepoznati i suzbijati bolesti peradi
  • Primijeniti mjere zaštite na radu, zaštitna sredstva i postupke pružanja prve pomoći

PIVAR/KA

Cilj: Osposobiti polaznike za obavljanja poslova pivara/ke

Uvjet upisa: Osnovna škola, 18 godina, sanitarna knjižica

Trajanje: 146 sati

Polaznici će naučiti:

  • razlikovati, koristiti i održavati posude, alate, strojeve, uređaje i opremu za pripremu i proizvodnju piva;
  • sudjelovati u proizvodnji piva u okviru specifičnih, osnovnih faza tehnologije proizvodnje piva te prepoznati mane piva;
  • pakirati, skladištiti, rukovati i transportirati gotovi proizvod
  • primijeniti mjere i postupke rada na siguran način te pravila održavanja osobne higijene i higijene pribora, alata, uređaja i radnog prostora;
  • prepoznati izvore zagađenja i provoditi mjere sprečavanja te pravilno i ekološki prihvatljivo zbrinjavati otpadne tvari,
  • primijeniti pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prve pomoći

POMOĆNIK/ICA U NASTAVI

Cilj: Osposobiti polaznike za obavljanja poslova pomoćnika u nastavi

Uvjet upisa: četverogodišnja srednja škola

Trajanje: 250 sati

Polaznici će naučiti:

  • poticati učenika na samovrednovanje
  • pomagati učeniku da ustraje u rješavanju zadataka
  • poticati i pomagati u sudjelovanju u primjerenom programu tjelesno-zdravstvene kulture i izvanučioničke nastave prema uputama učitelja/nastavnika i nadležnoga školskog liječnika
  • pružati tehničku potporu učeniku u čitanju, pisanju, računanju i izvođenju grafičkih radova
  • usmjeravati pažnju učenika na upute vezane uz školske aktivnosti
  • pružati potporu učeniku te ga poticati na samostalno korištenje pedagoško-didaktičkih pomagala i školske opreme sukladno mogućnostima
  • pomagati učeniku da učestalije bude u interakciji s drugim učenicima u razredu
  • poticati učenika na suradnju i pomagati u suradnji s ostalim učenicima
  • po potrebi ponoviti pravila za rad i igru radi boljeg razumijevanja
  • upozoravati učenika na štetnost i posljedice neprihvatljivih oblika ponašanja u skladu s uputama učitelja/nastavnika, koordinatora odnosno stručnog suradnika
  • poticati i usmjeravati učenika na prihvatljive oblike ponašanja u skladu s uputama učitelja/nastavnika, koordinatora odnosno stručnog suradnika
  • prilagoditi se komunikacijskim obrascima učenika
  • poticati učenika na primjerenu komunikaciju s drugim učenicima u razredu odnosno u školi
  • poznavati osnovna pravila rada škole
  • poznavati osnovni djelokrug rada pojedinih radnika škole
  • primjenjivati osnovne komunikacijske vještine
  • u radu s učenikom postupati u skladu s programom rada
  • primjenjivati propisane načine dokumentiranja svih oblika rada
  • razmjenjivati informacije s učiteljem/nastavnikom, koordinatorom odnosno stručnim suradnikom s ciljem praćenja i unapređivanja rada s učenikom
  • poznavati osnovne postupke pružanja prve pomoći
  • prepoznati vršnjačko i druge oblike nasilja i primijeniti propisane postupke u slučajevima uočavanja nasilja
  • primjenjivati posebne upute u odnosu na individualne zdravstvene potrebe učenika
  • primjenjivati osnove pravilnog uzimanja hrane i pića učenika s različitim razvojnim teškoćama
  • pružati potporu učeniku pri presvlačenju
  • pružati potporu učeniku pri korištenju toaleta
  • pridržavati se higijenskih zahtjeva prilikom asistiranja učeniku
  • voditi učenika (sa i bez ortopedskih pomagala) kojemu je potrebna potpora u kretanju i svladavnju prepreka
  • pružati potporu pri održavanju osobne higijene učenika i higijene školskog okruženja
  • uvažavati dostojanstvo i osobne granice učenika prilikom asistiranja učeniku
  • pružati potporu u rukovanju ortopedskim pomagalima te upravljati pomagalima za penjanje i spuštanje u svrhu svladavanja prostornih prepreka
  • pružati potporu učeniku u promjeni položaja tijela

POSLOVI IZRADE OBUĆE

Cilj: Upoznati polaznike s poslovima izrade obuće.

Uvjet upisa: Osnovna škola, 15 godina, liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova izrade obuće

Trajanje: 350 sati

Polaznici će naučiti:

  • Razlikovati materijale te ih pravilno primijeniti pri izradi gornjišta i donjišta obuće
  • Rukovati obućarskim strojevima i priborom za izradu obuće na stručan i siguran način
  • Pripremiti i izvoditi pravilne postupke krojenja i šivanja gornjišta i izrade donjišta obuće odnosno izrade obuće
  • Primijeniti mjere zaštite na radu te pružiti prvu pomoć u slučaju ozljeda

PRIPREMATELJ/ICA PIZZA

Cilj: Upoznati polaznike s poslovima u pripremi pizza

Uvjet upisa: Osnovna škola, 15 godina, sanitarna knjižica, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova priprematelja pizza

Trajanje: 150 sati

Polazni će:

  • Čitati i primijeniti tehničke podatke o vrsti robe, alatima, strojevima, uređajima i opremi koju koristi priprematelj pizze
  • Razlikovati namirnice po kvaliteti, sastavu i podrijetlu
  • Odabrati i odrediti sastojke i primijeniti recepte u izradi pizze
  • Prilagoditi vrijeme pečenja pizze vrsti peći
  • Prema pravilima struke ponuditi i poslužiti pripremljenu pizzu
  • Odabrati i koristiti zaštitnu odjeću i higijenske mjere
  • Učinkovito koristiti mjere zaštite na radu i zaštitna sredstva

PRIPREMATELJ/ICA PIZZA I ROŠTILJA

Cilj: Upoznati polaznike s poslovima u pripremi pizza i roštilja

Uvjet upisa: Osnovna škola, 15 godina, sanitarna knjižica, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova priprematelja pizza i roštilja

Trajanje: 140 sati

Polaznici će:

  • Razlikovati živežne namirnice za pripremu tijesta za pizzu i pripremu roštilja
  • Rukovati priborom i uređajima na ispravan i siguran način
  • Primijeniti odgovarajuće postupke pri izradi i oblikovanju tijesta za pizzu
  • Izraditi pizzu prema normativima uz korištenje recepata
  • Pripremiti roštilj za korištenje
  • Pripremiti jela od mesa, ribu, lignje i povrće na roštilju i dodatke za iste
  • Poslužiti pizze i jela s roštilja prema pravilima struke
  • Primjenjivati pravila osobne higijene, higijene uređaja i pribora

PROIZVOĐAČ TRADICIONALNIH MESNIH PROIZVODA

Cilj: osposobiti polaznike za obavljanje poslova proizvodnje tradicionalnih mesnih proizvoda

Uvjet upisa: Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova proizvođača/ice tradicionalnih mesnih proizvoda

Trajanje: 143 sati

Polaznici će naučiti:

  • Razlikovati, pripremiti i obraditi različite dijelove svinjskih polovica za potrebe mesnih proizvoda
  • Koristiti alat, opremu i strojeve na pravilan i siguran način
  • Razlikovati i odabrati odgovarajuće postupke u izradi tradicionalnih mesnih proizvoda
  • Proizvoditi, pakirati i organizirati proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda
  • Primijeniti higijenske mjere u proizvodnji tradicionalnih mesnih proizvoda

PROIZVOĐAČ/ICA BUĆA I BUĆINA ULJA

Cilj: osposobiti polaznike za obavljanje poslova proizvodnje buća i bućina ulja

Uvjet upisa: Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova proizvođača buća i bućina ulja

Trajanje: 120 sati

Polaznici će naučiti:

  • Razlikovati, odabrati i koristiti odgovarajuće postupke u uzgoju, berbi, doradi i skladištenju bućinih sjemenki te proizvodnji bućinog ulja
  • Koristiti strojeve i sredstva za poslove uzgoja na siguran način
  • Prepoznati i suzbijati bolesti usjeva
  • Prepoznati svojstva i kvalitetu bućinog ulja na osnovu boje, mirisa i okusa
  • Planirati troškove i plasman proizvoda na tržište
  • Primijeniti pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prve pomoći.

RUKOVATELJ/ICA MOSNOM I PORTALNOM DIZALICOM

Cilj: Upoznati polaznike s poslovima rukovatelja/ice mosnom i portalnom dizalicom.

Uvjet upisa: osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova mosnom i portalnom dizalicom

Trajanje: 140 sati

Polaznici će naučiti:

  • Učinkovito koristiti mjere zaštite na radu i zaštitna sredstva.
  • Koristiti znanja vezana uz rukovanje toranjskom dizalicom.
  • Prekontrolirati tehničku ispravnost toranjske dizalice, te provjeriti maziva u svim sklopovima: pogonskom motoru, mjenjaču, hidrauličnom uređaju, reduktoru dizalice.
  • Postaviti i pripremiti toranjsku dizalicu za rad i koristiti uputu za sigurno okretanje.
  • Raditi i upravljati toranjskom dizalicom.
  • Znati propise i pribor za vezivanje i prijenos tereta

SAVIJAČ/ICA ŽELJEZA (ARMIRAČ/ICA)

Cilj: Upoznati polaznike s poslovima armirača

Uvjet upisa: osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova armirača

Trajanje: 160 sati

Polaznici će naučiti:

  • Pripremiti mjesto rada za izvođenje armiračkih radova na siguran način,
  • Razlikovati vrste, svojstva i karakteristike građevinskih materijala za armiračke radove,
  • Koristiti pribor, uređaje, alate i strojeve u armiračkim radovima na stručan i siguran način,
  • Izvoditi jednostavne armiračke poslove u izvedbi različitih vrsta armatura na građevinskim objektima,
  • Primijeniti pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prva pomoći.

SOBAR/ICA

Cilj: Upoznati polaznike s poslovima s poslovima sobarice

Uvjet upisa: Osnovna škola, 15 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova sobara/sobarice

Trajanje: 175 sati

Polaznici će:

  • Upoznati odjel smještaja: hotelske sobe, osnovnu opremu i označavanje soba te prostorije na katu kako bi mogle kvalitetnog obavljati postavljene zadatke.
  • Shvatiti važnost komunikacije u radu kao i važnost, usklađenost i
  • povezanost poslova u hotelskom domaćinstvu sa ostalim odjelima u hotelu kako bi gost u potpunosti boi zadovoljan sa pruženim uslugama u hotelu.
  • Savladati način čišćenja, redoslijed pospremanja te naučiti kako
  • koristiti sredstva za čišćenje i poliranje te dezinfekciju hotelske sobe.
  • Upoznati zanimanje u struci domaćinstva, radno mjesto sobarice. Znati predstaviti sebe i drugu osobu, opisati predmete i inventar u sobi i drugih dijelova hotela.
  • Upoznati se sa potrebnim poslovima i vremenom te kazivanje na engleskom jeziku.
  • Upoznati načine osobne higijene, higijene prostorija i opreme te pripreme, odlaganja higijenskog održavanja i dezinfekcije pribora za osobnu i radnu higijenu
  • Upoznati definiciju bontona, razvoj bontona kroz povijest, interakciju bontona i hotelijerstva.
  • Usvojiti poslovno komuniciranje hotelijersko turističkih djelatnika, uspostavljanje kontakata s gostom.

ŠIVAČ/ICA

Cilj: Upoznati polaznike s poslovima šivača u tekstilnoj industriji.

Uvjet upisa: Osnovna škola, 15 godina, liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova šivača/ice

Trajanje: 300 sati

Polaznici će naučiti:

  • Razlikovati materijale te ih pravilno primijeniti pri izradi odjevnih predmeta
  • Rukovati šivaćim strojevima i priborom za šivanje na stručan i siguran način
  • Izvoditi pravilno postupke krojenja , šivanja i dorade dijelova odjevnih predmeta
  • Primijeniti mjere zaštite na radu

ŠIVAČ/ICA GORNJIŠTA OBUĆE

Cilj: Upoznati polaznike s poslovima šivača gornjišta obuće.

Trajanje: 290 sati

Uvjet upisa: Osnovna škola, 15 godina, liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova šivača/ice gornjišta obuće

Polaznici će naučiti:

  • Razlikovati materijale te ih pravilno primijeniti pri izradi gornjišta obuće
  • Rukovati šivaćim strojevima i priborom za šivanje na stručan i siguran način
  • Izvoditi pravilno postupke krojenja i šivanja gornjišta obuće
  • Primijeniti mjere zaštite na radu te pružiti prvu pomoć u slučaju ozljeda

ŠIVAČ/ICA KOŽNE GALANTERIJE

Cilj: Upoznati polaznike s poslovima izrade obuće.

Uvjet upisa: Osnovna škola, 15 godina, liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslove šivača kožne galanterije

Trajanje: 190 sati

Polaznici će naučiti:

  • Razlikovati osnovne vrste i karakteristike materijala koji se koriste u izradi galanterijskih proizvoda
  • Imenovati zadane proizvode i iskrojene dijelove različitih galanterijskih proizvoda
  • Navesti faze izrade za zadani model galanterijskog proizvoda
  • Rukovati šivaćim strojevima, uređajima i priborom za izradu galanterijskih proizvoda te održavati iste
  • Primijeniti pravila rada na siguran način šivanja kožne galanterije
  • Izvoditi poslove šivanja jednostavnih modela kožne galanterije
  • Protumačiti postupak izrade zadanog modela kožne galanterije

TAPETAR/KA

Cilj: Upoznati polaznike s poslovima tapetara.

Uvjet upisa: Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova tapetara

Trajanje: 170 sati

Polaznici će naučiti:

  • Razlikovati materijale za tapetarske radove
  • Izraditi jednostavnu skicu proizvoda;
  • Sudjelovati u izradi i tapeciranju madraca, dvosjeda, trosjeda i stolica
  • Upotrijebiti alat, pribor na siguran i stručan način
  • Prepoznati opasnosti kod izvođenja tapetarskih radova
  • Razvrstati i odložiti tapetarski otpad u svrhu zaštite zdravlja i okoliša
  • Primijeniti mjere zaštite na radu i zaštite od požara te pružiti prvu pomoć u slučaju nezgode do dolaska stručne osobe

TURISTIČKI/A ANIMATOR/ICA

Cilj: Upoznati polaznike s poslovima turističkog animatora

Uvjet upisa: srednja škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova turističkog animatora, poznavanje barem jednog stranog jezika u govoru i pismu (Učilište provodi testiranje kandidata)

Trajanje: 160 sati

Polaznici će naučiti:

  • Prezentirati gostu ponudu sadržaja programa za provođenje slobodnog vremena
  • Komunicirati na primjeren način u skladu s pravilima uspješne komunikacije i bontona
  • Izvesti predstavljanje, pozdravljanje i javni nastup pred gostima
  • Primijeniti pravila brige o gostu i etičnog ponašanja
  • Organizirati animacijske programe prema interesima i željama gostiju
  • Primijeniti pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prve pomoći

POU Čakovec nudi 30+ besplatnih programa obrazovanja putem HZZ vaučera!

SAZNAJTE VIŠE

Filter

Filter

Close Menu
Kontaktirajte nas