Novim Zakonom o obrazovanju odraslih donesenim koncem 2021. godine predviđeno je izdavanje vaučera za obrazovanje zaposlenih i nezaposlenih osoba koji će se koristiti za formalne i neformalne programe obrazovanja u cilju lakšeg pristupa tržištu rada. Za to je u iduće četiri godine osigurano 300 milijuna kuna u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Tako će od 1. travnja zaposlene i nezaposlene osobe za svoje obrazovanje moći dobiti vaučere.

Pučko otvoreno učilište Čakovec pruža pomoć i podršku kod upisa u sustav vaučera za programe koji se izvode u Učilištu.

Što je vaučer za obrazovanje nezaposlenih i zaposlenih osoba?

 • Vaučer predstavlja financijski instrument dodjele javnih sredstava za obrazovanje odraslih
 • Korisnik sam bira obrazovni program i pružatelja obrazovanja
 • Trošak programa obrazovanja u iznosu odobrenog vaučera isplaćuje se izravno odabranom pružatelju usluge obrazovanja
 • U slučaju da je trošak programa obrazovanja veći od iznosa vaučera, postoji mogućnost da se razlika u visini iznosa podmiri od strane korisnika ili poslodavca
 • Program obrazovanja može trajati:
  • za nezaposlenu osobu do šest mjeseci
  • za zaposlenu osobu do 10 mjeseci (zbog mogućnosti usklađivanja provedbe programa s radnim obvezama polaznika)

Tko sve MOŽE koristiti vaučer za obrazovanje?

Vaučere će moći koristiti sve nezaposlene i zaposlene osobe s navršenih 15 godina života kojima će se dodjelom vaučera osigurati stjecanje potrebnih vještina za razvoj karijere, zapošljavanje ili zadržavanje radnog mjesta.

Tko NE MOŽE biti korisnik vaučera:

 • osoba koja se nalazi u sustavu redovitog odgoja i obrazovanja,
 • osoba koja se nalazi u sustavu visokog obrazovanja i znanosti te
 • osoba koja je korisnik mirovine prema općem propisu kojim se uređuje mirovinsko osiguranje.

Programi obrazovanja preko vaučera dostupni na Pučkom otvorenom učilištu Čakovec

Širimo broj dostupnih programa na POU ČK tako da redovito posjećujte ovu stranicu!

Pažljivo proučite programe obrazovanja u dijelu “Uvjeti za upis u program“. Pregled razina cjelovitih kvalifikacija dostupan je ovdje.

Zatražite ponudu za program obrazovanja preko vaučera koji se izvodi u POU ČK

Ispunite obrazac te ćemo Vam se povratno javiti na e-mail koji ste naveli s ponudom za odabrani program obrazovanja.

 

  Koraci do vaučera za besplatno obrazovanje

  1. Katalog vještina možete pronaći na https://vauceri.hzz.hr/katalog-vjestina/. Postojeći Katalog sadrži popis zelenih i digitalnih vještina koje su identificirane kao tražene na tržištu rada kao i popis obrazovnih programa koji omogućuju njihovo stjecanje odnosno daljnje usavršavanje. Katalog će se kontinuirano nadopunjavati s novim vještinama i programima sukladno zelenoj i digitalnoj tranziciji gospodarstva. Katalog vještina i programa možete pretraživati po vještinama ili programima. Ponudu svih programa i vještina možete pregledati na https://vauceri.hzz.hr/katalog-vjestina/popis-vjestina-i-programa/. Kliknite na navedenu poveznicu.

  2. U polju iznad ponuđenih programa kliknite na „Sve“ (označeno crvenim pravokutnikom) kako biste vidjeli sve dostupne vještine i programe dostupne u Katalogu.

  3./4. U lijevom stupcu pojavit će se dodatne opcije za pretraživanje programa i vještina (označeno crvenim pravokutnikom). Za pregled dostupnih programa obrazovanja preko vaučera koji se izvode u Pučkom otvorenom učilištu Čakovec, u polju „Pružatelj“ odaberite Pučko otvoreno učilište Čakovec

  5. Provjerite stoji li u polju „Aktivni filter“ Pučko otvoreno učilište Čakovec (označeno crvenim pravokutnikom). U desnom dijelu zaslona bit će navedeni programi obrazovanja preko vaučera koji se izvode u Pučkom otvorenom učilištu Čakovec (označeno plavim pravokutnikom). Klikom na „Više o programu +“ otvorit će se nova stranica s detaljima odabranog programa.

  6. Provjerite još jednom je li Pučko otvoreno učilište Čakovec navedeno kao pružatelj obrazovanja. Klikom na „Zatraži vaučer za obrazovanje za ovaj program“ (označeno crvenim pravokutnikom) otvorit će Vam se nova stranica na portalu „Moj Vaučer“.

  2. Prijava u sustav ``Moj vaučer``

  1. Nakon što ste pronašli željeni program obrazovanja preko vaučera opisan u prethodnom koraku i kliknuli na „Zatraži vaučer za obrazovanje za ovaj program“ otvorit će Vam se sljedeća stranica. Za korištenje sustava „Moj vaučer“ te dobivanje vaučera potrebno je imati pristup sustavu e-Građanin. Upute kako postati e-Građanin dostupne su na https://gov.hr/hr/postanite-e-gradjanin/2090. Kliknite „E-građani (NIAS) prijava za korisnike vaučera“ (označeno crvenim pravokutnikom).

  2. Potrebno je prijaviti se preko sustava e-Građani te će to uraditi tako da kliknete na „Prijava“ u gornjem desnom kutu (označeno žutim pravokutnikom).

  3. Otvorit će se stranica s mogućnostima prijave u sustav e-Građani te odaberite vjerodajnicu/način prijave preko kojeg se prijavljujete u sustav e-Građani.

  4. Nakon uspješne prijave otvorit će Vam se sljedeća stranica. Odaberite svoje ime (označeno plavim pravokutnikom) i potvrdite svoj odabir.

  5. Kliknite na crveni gumb „Nastavi dalje“

  6. U slučaju da se na zaslonu ne pojavi portal “Moj vaučer”, ponovno kliknite na prijavu (https://mojvaucer.hzz.hr/login) te potvrdite svoj odabir.

  7. Nakon uspješne prijave u sustav „Moj vaučer“ trebali biste vidjeti sljedeću stranicu. Potvrdite da ste stariji od 16 godina te kliknite na žuti gumb „Nastavi“.

  8. Provjerite svoje podatke (polja u Informacije o meni/Mjesnost/Kontakt/Stečena kvalifikacija). Kliknite na žuti gumb „Nastavi“.

  9. Na ovoj stranici bit će potrebno učitati (uploadati) presliku osobne i potvrde o stečenoj kvalifikaciji (svjedodžba, diploma i sl.). Nakon što ste učitali tražene dokumente, kliknite na žuti gumb „Spremi“.

  10. Na ekranu bi se trebala pojaviti sljedeća stranica (osobni podaci su uklonjeni sa snimke zaslona).

  3. Korištenje portala „Moj vaučer“

   

   

   

   

   

  Pritisnite ikonu u donjem desnom kutu video playera kako biste prikazali video zapis preko cijelog zaslona.

  NAPOMENA: video uputu izradio je Hrvatski zavod za zapošljavanje. Upute o korištenju sustava za slanje i upravljanje zahtjevima za dodjelu vaučera, zajedno s obrascem životopisa, dostupne su u PDF (tiskanom) formatu na https://vauceri.hzz.hr/korisnicki-centar/hzz-vauceri-cesta-pitanja-korisnika/video-uputa-predaja-zahtjeva/.