Skip to main content
search

Pučko otvoreno učilište Čakovec

1. USTANOVA ZA CJELOŽIVOTNO UČENJE U MEĐIMURJU

Play Video

65

godina djelovanja

70

predavača

15000

polaznika

50

programa

20

projekata

Pučko otvoreno učilište Čakovec gradska je ustanova za cjeloživotno učenje. Provodi program osnovnog obrazovanja odraslih, srednjoškolskog obrazovanja odraslih (osposobljavanja, usavršavanja, prekvalifikacije), programe učenja stranog jezika, izobrazbu o održivoj upotrebi pesticida te razne neformalne programe obrazovanja. Provodi programe prilagođene tržištu rada te surađuje s mnogim poslovnim subjektima, udrugama te jedinicama lokalne i regionalne uprave i samouprave te provodi razne međunarodne projekte.

Program rada Učilišta baziran je na međunarodnoj suradnji kao temelj razvoja i napretka Učilišta.

Pučko otvoreno učilište Čakovec osnovano je 1950. godine kao Narodno sveučilište. Društvena zbivanja utjecala su na promjenu imena pa se mijenja u Radničko sveučilište, a 1989. u Otvoreno sveučilište, poduzeće za kulturu. 1997. postaje Pučko otvoreno učilište Čakovec. Ono je danas andragoška ustanova koja djeluje kao centar cjeloživotnog učenja Međimurske županije. Učilište je javna ustanova čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave, odnosno Grad Čakovec. U sastavu Narodnog učilišta djelovale su radne jedinice: Centar za kulturu, Knjižnica i čitaonica, Muzej Međimurja Čakovec, Osnovna glazbena škola i Centar za obrazovanje. Kako su se jedinice razvijale, tako su se i odvojile iz Narodnog sveučilišta i djeluju svaka za sebe. Ostaje samo obrazovanje odraslih, a tako i danas egzistira.

Pučko otvoreno učilište svojim je programima oduvijek pratilo razvojni tijek društvenih procesa s ciljem rješavanju potreba naše okoline te time doprinijelo i svojem vlastitom razvoju. U vremenu suočavanja s novim mogućnostima i izazovima na temelju tržišne orijentacije, samo kreativni i intenzivni rad mogao je doprinijeti dobrom poslovanju ove ustanove. Promjene u privredi i ukupnom društveno-političkom sustavu iziskuju značajne promjene u strukturi znanja i obrazovanja radnih ljudi i mladih, te su i pojedini programi doživljavali modifikaciju ili su potpuno nestali, a novi se morali stvarati. Ta činjenica govori da ustanova ne smije biti troma, nego dinamična u neprestanom istraživanju potreba naše okoline i stvaranju novih programa.

Učilište otvara vrata svima onima koji imaju potrebu za novim znanjima, vještinama i umijećima.

Misija

Razvojem i provedbom inovativnih programa obrazovanja koji su prilagođeni zahtjevima tržišta rada omogućujemo svojim korisnicima ostvarivanje prednosti prilikom zapošljavanja i napredovanje na postojećim radnim mjestima te time doprinosimo intelektualnom, socijalnom i općem razvoju sredine u kojoj djelujemo.

Vizija

Pučko otvoreno učilište Čakovec je vodeća andragoška obrazovna ustanova sjeverne Hrvatske koja u suradnji s realnim, javnim, civilnim sektorom te međunarodnom suradnjom doprinosi stvaranju društva znanja.

U skladu s time, osnovni ciljevi usmjereni ostvarenju vizije Učilišta jesu:

 • etablirati se kao centar izvrsnosti na polju obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja na području Međimurske županije i šire

 • promicati vrijednosti znanja (obrazovanja i usavršavanja) u zanimanjima koja su deficitarna na tržištu rada – Centar kompetencija za cjeloživotno učenje

 • podizati razine svijesti o važnosti cjeloživotnog učenja putem organizacija edukativnih aktivnosti, kampanja i sl.

 • kontinuirano se prilagođavati uvjetima i potrebama tržišta rada i osobnim težnjama pojedinaca

 • raditi na podizanju kvalitete programa i povećanju broja korisnika

 • izrađivati i provoditi projekte i programe (su)financiranih sredstvima EU fondova

 • provoditi projekte i programe za podizanje razine kvalitete pruženih usluga

 • usmjeravati djelatnost na nove ciljane skupine

 • podizati razine pismenosti s naglaskom na nacionalne manjine

 • povećati interes nacionalnih manjina za osnovnoškolsko obrazovanje te poticati nastavak obrazovanja

 • stručno usavršavati i obrazovati kadar koji sudjeluje u realizaciji programa

 • pratiti trendove te stvarati što bolje i modernije materijalne i nematerijalne uvjete rada

Drugi o nama

Predavanja su bila zanimljiva i korisna, prožeta bogatim iskustvom predavača. Satovi su bili dobro osmišljeni i kvalitetno provedeni. Gradiva su se logično nadovezivala i povezivala. Prezentacije su bile sadržajne i napravljene s puno truda. Čuli smo razna iskustva s terena, problemi koji su se javljali i kako su riješeni. Atmosfera je bila ugodna i opuštena. Nakon predavanja bili smo kvalitetno pripremljeni za praksu.

Praksa je uistinu bila praksa: rezali smo cijevi, svijali ih, lotali (i uz prisustvo dušika)... Spajali smo dizalicu topline - vanjsku i unutarnju jedinicu, mjerili tlakove, analizirali izmjereno, vakumirali, proveli tlačnu probu, punili sustav sa radnom tvari, puštali u pogon dizalicu topline... Puno razgovarali, izmjenjivali iskustva, napose oni polaznici koji se s time već susreću ili time bave.

Krešimir Kočiš

Svima preporučujemo suradnju sa Pučkim otvorenim učilištem u Čakovcu vezano uz osposobljavanje zaposlenika za razna zanimanja. Njihove kvalitete su stručno i ljubazno osoblje, profesionalnost, poštivanje dogovorenih termina, dobri poslovni savjeti i preporuke.

Kečkeš d.o.o.

Bogat izbor obrazovnih programa, stručni predavači i susretljivi djelatnici učilišta. Pravovremeno dobivate sve informacije, maksimalno izlaze u susret. PUO Čakovec prati trend sa suvremenim metodama poučavanja i izobrazbe odraslih, dok su ponuđeni programi u skladu s aktulanim potrebama tržišta rada (ali ima i tečajeva za neke osobne želje i potrebe ukoliko želite ulagati u sebe ili proširiti znanja i vještine u nekom području). Cijene tečajeva su prihvatljive, a super je i mogućnost završavanja tečajeva putem vaučera.

Maja Kutnjak Vrtarić

POU Čakovec je izuzetno kvalitetna ustanova za obrazovanje odraslih osoba. Obrazovanje i osposobljavanje polaznika temelje na kontinuiranom istraživanju potreba tržišta rada te u skladu s rezultatima svojih istraživanja provode kvalitetno obrazovanje i osposobljavanje odraslih osoba za zanimanja koja su deficitarna u našoj lokalnoj sredini, ali i šire. S POU Čakovec njegujemo dugogodišnju, izuzetno uspješnu suradnju, naročito u području osposobljavanja kadrova za rad s osobama s invaliditetom poput njegovatelja, pomoćnika u nastavi i sličnih zanimanja.

Dragica Benčik

S POU Čakovec surađujem nekoliko godina na različitim programima (Edukacija pomoćnika u nastavi i dadilja, radionice za odgojitelje u predškolskim ustanovama) usmjerenima na rad s djecom/učenicima s teškoćama u razvoju u svojstvu predavača. Izuzetno sam zadovoljna suradnjom: očekivanja i svi dogovori su bili jasni i transparentni, poštivani su rokovi, redovito mi je bila pružana potrebna organizacijska potpora. Svi zaposlenici POU Čakovec s kojima sam bila u poslovnom odnosu, bili su susretljivi, profesionalni i spremni pružiti podršku.

Dinka Žulić

Pučko otvoreno učilište Čakovec mjesto je koje osim mnogih programa, prekvalifikacija, radionica i usavršavanja pruža niz programa u kojima možete steći nova znanja i vještine te unaprijediti i otvoriti svoje poslovne i privatne želje i vizije. Ponosan sam što sam kao vanjski suradnik dio tog tima, koji nesebično dijeli svoje znanje i vještine, usavršava se, kako bi povećao kvalitetu svojih usluga samog učilišta.

Goran Žižek

Pučko otvoreno učilište u Čakovcu jedno je od najboljih u regiji za doškolovanje, usavršavanje i osposobljavanje polaznika u širokoj lepezi zanimanja. Stručni profesori, predavači s višegodišnjem iskustvom u obrazovanju odraslih, te vrlo susretljivo osoblje učilišta od kojih možete dobiti vrlo korisne i pouzdane informacije.

Stjepan Novak

Pučko otvoreno učilište pružilo mi je izvanredno iskustvo u obrazovanju i osobnom razvoju. Njihov fleksibilan pristup učenju omogućio mi je da uskladim obrazovanje s mojim životnim obavezama. Profesionalni i predani nastavnici pružili su mi dragocjena znanja i podršku. Raznolika ponuda tečajeva omogućila mi je da istražim različite interese. S ponosom mogu reći da je Pučko otvoreno učilište Čakovec pravi partner u ostvarivanju obrazovnih ciljeva. Toplo preporučujem ovo učilište svima koji traže kvalitetno obrazovanje uz prilagodljivost i podršku.

Josip Cofek

Suradnja sa POU Čakovec korisna nam je i od iznimne važnosti. Uvijek otvoreni za sva naša pitanja, dodatna pojašnjenja , stručni i profesionalni. Termini predavanja su dobro posloženi tako da se sva predavanja mogu odslušati bez problema uz sve poslovne obaveze.
Sve pohvale za POU Čakovec.

Vidra d.o.o.

Preporučam! Svatko može pronaći nešto za sebe. Možda kao hobi, budući posao, nešto što ste uvijek htjeli naučiti a nikad niste probali. Možete uz to upoznati nove ljude sličnih interesa. Predavači su vrlo ljubazni i opušteni, spremni pomoći. Nema nikakvog stresa. Raspored termina je bio dobar tako da sam uspjela uz posao završiti tečaj.

Marina Pintarić

U POU Čakovec pronašla sam visoko motivirane, profesionalne i uvijek spremne pomoći suradnike. Njihove sugestije i savjeti puno su mi pomogli u mom profesionalnom razvoju. Uspješno surađujemo već dvadesetak godina. Sretna sam da se suradnja i dalje nastavlja.

Ksenija Krušelj

U POU Čakovec pronašla sam visoko motivirane, profesionalne i uvijek spremne pomoći suradnike. Njihove sugestije i savjeti puno su mi pomogli u mom profesionalnom razvoju. Uspješno surađujemo već dvadesetak godina. Sretna sam da se suradnja i dalje nastavlja.

Ivana Latković

It was an outstanding experience working with POU Čakovec!
POU's professionalism and commitment to excellence make them an invaluable partner. Their team's proactive approach, ensured our project's success.
We definitely look forward to more successful projects in the future.

George Sarlis

POU Čakovec je izjemna organizacija, ki jo je resnično navdihnila misija izobraževanja in podpore odraslim in ranljivim ciljnim skupinam. Njihovi kvalitetni izobraževalni programi so resnično impresivni, saj se osredotočajo na pridobivanje veščin in znanja, ki so ključnega pomena za uspeh na sodobnem trgu dela.

Začeti moram s pohvalo zaposlenim pri POU Čakovec. Njihova strokovna usposobljenost in predanost so resnično izjemni. Vsak zaposleni se zavzema za nudenje vrhunske podpore udeležencem in zagotavljanje, da dosežejo svoje cilje. Njihova predanost je jasno vidna v vsakem koraku procesa izobraževanja, kjer skrbijo za individualne potrebe vsakega udeleženca.

Poleg tega je treba poudariti, da POU Čakovec odraža odlično načrtovanje in implementacijo projektov ter njihovo vpetost v mednarodno okolje. S svojim poglobljenim razumevanjem raznolikih potreb in zahtev različnih ciljnih skupin uspejo ustvariti projekte, ki imajo resničen vpliv na posameznike in skupnosti. Njihova sposobnost prilagajanja in inovativnosti jih postavlja v sam vrh podobnih organizacij.

Rok Petje

Osvrti su preuzeti sa službenog javnog Google profila Učilišta.

POU Čakovec kroz povijest

Razglednice ustupio: Srećko Pospišil

Mediji o nama

Close Menu
Kontaktirajte nas