Početna konferencija ”Pikač uživo”

U četvrtak, 09.09.2021., u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Čakovec, održana je početna konferencija projekta „Pikač uživo“ na kojoj su se prisutni upoznali s ciljevima projekta te o zasada provedenim i budućim projektnim aktivnostima. Da iznenađenje bude potpuno, učionici je dodan poseban – slamnati ugođaj. Okupljenima na konferenciji obratili su se gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, predsjednik Udruge Pikač Nenad Jambrović, te ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Čakovec Mario Zamuda, dok je detalje o projektu – na oduševljenje svih prisutnih – predstavio Pikač „glavom i slamom“ odnosno, u tradicijsku masku za ovu prigodu odjeven savjetnik u provedbi projekta Matija Moharić. Sam projekt „Pikač uživo“ s provedbom je započeo u lipnju ove godine, i trajat će 12 mjeseci, za što su bespovratna sredstva osigurana od strane Europskog socijalnog fonda (408.141,39 kuna) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (72.024,95 kuna).

Projektom je planirana organizacija i provedba ciklusa online radionica namijenjenih ciljanim skupinama – mlađima od 25 te starijima od 54 godine. Radionice za mlade održat će se u suradnji s Prvom osnovnom školom Čakovec, dok će se radionice za starije osobe održati u suradnji s Domom za starije i nemoćne osobe Ščavničar u Selnici. Predavanja i edukativne materijale o tradicionalnoj pokladnoj maski pikač – o pripremi, izradi i prezentaciji – osmislit će i voditi članovi Udruge „Pikač“ Selnica u suradnji s partnerima Pučko otvoreno učilište Čakovec i Grad Čakovec, dok će teorijski dio radionica o nematerijalnoj kulturnoj baštini Međimurja pripremiti i ispredavati povjesničar-etnograf. Projektna ideja je razmjena međugeneracijskog znanja i iskustva, sa svrhom očuvanja i populariziranja tradicije i nematerijalne kulturne baštine Međimurja: polaznici starije dobi još se uvijek dobro sjećaju procesa izrade pikača ili pak imaju iskustva u dijelovima proizvodnog procesa poput žetve, sjetve, vezanja užadi i sl., no teško hvataju korak s tehnološkim i digitalnim inovacijama ili modernom edukacijom općenito. Kod mladih je obrnuto – informatički su dovoljno pismeni, no najčešće nisu imali prilike učiti o tradicijama rodnoga kraja „iz prve ruke“.

Kako je okosnica projekta izrada tradicionalne maske pikač, na poljoprivrednim površinama u Selnici prezentirani su običaji žetve i obrade žita, a zatim i sama izrada maske. Organiziran je i posjet Baranji te tamošnjem Slama Land Art festivalu, kao i kulturnim i prirodnim znamenitostima toga kraja.

U svemu su sudjelovali učenici razredne nastave I.OŠ Čakovec koji će u sklopu projekta sudjelovati i na online radionicama za što će im biti osigurana i računala. Na kraju projekta, računala će ostati u školi na trajnom korištenju za druge edukativne potrebe. Korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Ščavničar u Selnici također sudjeluju u projektu kroz nekoliko aktivnosti, a i njima su osigurani tableti.

Tijekom svih dosad provedenih aktivnosti, kreirao se foto i video sadržaj koji će upotpuniti prijenos znanja i vještina u specifičnom okruženju pogođenom epidemijom bolesti COVID-19.

Novosti i ostale informacije o projektu „Pikač uživo“ pratite na facebook stranici korisnika projekta:

Udruga „Pikač“ Selnica: www.facebook.com/kuupikac.selnica.1

ili na internetskim stranicama partnera:

Pučko otvoreno učilište Čakovec: www.pou-cakovec.hr

Grad Čakovec: www.cakovec.hr

Dok više informacija o natječajima i mogućnostima sufinanciranja putem EU fondova saznajte na:

www.esf.hr

www.strukturnifondovi.hr