Skip to main content

Izuzetno nam je drago što s vama možemo podijeliti prekrasne trenutke s jučerašnjeg poučnog izleta na kojem smo sudjelovali zajedno s našim prijateljima iz slovenskog Društva za socijalnu uključenost Mozaik. Skupina od tridesetak sudionika posjetila je Međimurje u sklopu Erasmus+ projekta EUCountry kako bi doznala zašto je Međimurje jedna od rijetkih svjetski priznatih zelenih regija.

Ovaj obrazovni i interaktivni događaj započeli smo u socijalnoj zadruzi Humana Nova, socijalnom poduzeću iz Čakovca koje djeluje na tri područja – okolišnom, društvenom i ekonomskom. Ovo europski i svjetski priznato društveno poduzeće usmjereno je na izradu novih kvalitetnih i inovativnih proizvoda od odbačenih tekstilnih predmeta te održivih proizvoda od novih materijala. Sudjelovali smo na veoma zanimljivom predavanju na kojem smo saznali na koje načine Humana Nova zapošljavanjem marginaliziranih skupina, sakupljanjem tekstila, njegovom ponovnom uporabom i reciklažom te lokalnim suradnjama, aktivno doprinosi smanjenju siromaštva, održivom razvoju lokalne zajednice te očuvanju prirode. Obilaskom pogona imali smo priliku izravno vidjeti procese sakupljanja, razvrstavanja, obrade i izrade tekstilnih proizvoda. Najviše nas se dojmio podatak da se inkluzivni tim Humane Nove sastoji od 47 zaposlenika, od čega 26 osoba s invaliditetom te 15 pripadnika ostalih marginaliziranih skupina.

Zatim smo krenuli sjevernije prema Centru za posjetitelje Žabnik, dobitniku nagrade BIG SEE Tourism Design 2023. u kategoriji „Kreativna priča i identitet kao iskustvo“. U Muzeju mlinarstva razgledali smo etnografsku zbirku „Jen den v živleju mlinara Franca Žalara“ koja je prikazana kroz interaktivni postav, spoj multimedije i klasičnog postava. Ona priča priču o jednom danu mlinara od praskozorja do kasnog predvečerja, starom zanatu mlinarenju i životu mlinara te životu uz rijeku Muru. Osim što smo saznali kako je živio mlinar Franc, istražili smo vrste žitarica u zbirci, poslušali međimurske popevke i otkrili što se krije iza legende o Murskoj dekli. Muzej je odličan primjer kako kulturna baština i suvremena tehnologija itekako idu zajedno.

Sljedeća postaja bio je plutajući mlin na Muri – jedinstveni objekt hrvatske tradicijske kulturne baštine i jedini plovni mlin na ovim prostorima. Ondje smo saznali više o tradiciji mljevenja žitarica i dobivanja brašna. Posjet smo nastavili na riječnoj skeli koja bez motora, jedara ili vesala poput perpetuum mobilea vozi s jedne na drugu obalu Mure. Tijekom vožnje naučili smo više o skelarenju i povijesti ovog jedinstvenog i zanimljivog, stotinama godina starog načina transporta ljudi i robe preko Mure. Ovo je još jedan dokaz da rijeke poput Mure ne razdvajaju, već spajaju različite ljude, kulture i zemlje.

Posjet smo završili u labirintu ljubavi i labirintu energije – spiralnim stazicama ograđenim kamenom iz Mure, koje svima onima koji njima prođu navodno vraćaju izgubljenu energiju i jačaju psihu. Možemo potvrditi da je legenda istinita jer smo napunili baterije pozitivnom energijom i punog srca završili ovo studijsko putovanje.

Ova je publikacija ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije. Ona izražava isključivo stajalište njenih autora i Komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njoj nalaze.

Close Menu
Kontaktirajte nas