Skip to main content
search

Ovoga smo tjedna organizirali još jednu u nizu edukativnih radionica u sklopu projekta EUCountry, ovoga puta fokusiranu na tradicionalnu umjetnost lončarstva. Radionicu je vodila Đurđica Horvat, priznata međimurska majstorica lončarstva, koja svoje umijeće njeguje već 47 godina, nastavljajući obiteljsku tradiciju koju je započela obitelj Lesjak. Gospođa Horvat je jedna od samo troje nositelja kulturnog dobra Tradicijskog lončarstva na području sjeverozapadne Hrvatske, čije je ime upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, a da potječe iz Međimurja.

Sudionice radionice, članice Udruge umirovljenika Grada Čakovca, imale su priliku uživati u interaktivnom iskustvu rada na lončarskom kolu pod mentorstvom gospođe Horvat. Kroz praktičan rad, sudionice su izradile autentične lončarske predmete od gline koje su ponijele kući kao trajnu uspomenu na ovo iskustvo. Osim tradicionalnog lončarstva, sudionice su primijenile digitalne vještine stečene na prethodnim radionicama dokumentirajući proces izrade lončarskih predmeta korištenjem pametnih telefona.

Ova radionica dio je šireg niza radionica koji promiču kulturu i suživot kroz različite kreativne i edukativne aktivnosti u okviru projekta EUCountry. Iako projekt EUCountry završava krajem listopada, veseli nas što su sudionici naših projektnih aktivnosti stekli nezaboravna iskustva koja obogaćuju lokalnu zajednicu i promiču očuvanje kulturne baštine, promicanje zdravog načina života te upotrebu tehnologije za obogaćivanje života.

 

***

 

Projekt EUCountry sufinanciran je sredstvima Europske Unije. Partnerstvo čine MOZAIK – Društvo za socialno vključenost, Pučko otvoreno učilište Čakovec te Razvojna agencija grada Čakovca – ČAKRA d.o.o. Projekt je usmjeren na približavanje europske dimenzije udaljenim područjima.

Ova je publikacija ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije. Ona izražava isključivo stajalište njenih autora i Komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njoj nalaze.

 

Ova je publikacija ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije. Ona izražava isključivo stajalište njenih autora i Komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njoj nalaze.

Close Menu
Kontaktirajte nas