Turizam i ugostiteljstvo

Konobar, Osposobljavanje za jednostavne poslove u zanimanju kuhar, Osposobljavanje za jednostavne poslove u zanimanju konobar, Barmen, Priprematelj pizza, Slastičar,  Priprematelj pizza i roštilja, Turistički animator


Jednostavni poslovi u zanimanju KONOBAR
  • Cilj: Upoznati polaznike s poslovima u ugostiteljstvu i posluživanju jela i pića.
  • Uvjet upisa: Osnovna škola, 15 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje jednostavnih poslova konobara
  • Trajanje: 160 sati
  • Polaznici će:
    • Primijeniti pravila higijene, zaštite na radu, zaštite od požara i prve pomoći
    • Poštivati propise HACCAP-a
    • Voditi dnevnu dokumentaciju u ugostiteljskom objektu
    • Koristiti ugostiteljsku robu i opremu
    • Odabrati pribor za posluživanje na stol
    • Posluživati tople i hladne napitke
    • Primijeniti odgovarajuće postupke u posluživanju, pića, napitaka i jednostavnijih obroka
    • Rukovati poslužnim priborom
    • Pospremiti pribor, opremu i prostor nakon korištenja
    • Primjenjivati pravila poslovnog bontona u komunikaciji sa gostima

OSPOSOBLJAVANJE ZA JEDNOSTAVNE POSLOVE U ZANIMANJU KUHAR
  • Cilj: Upoznati polaznike s poslovima u pripremi jela.
  • Uvjet upisa: Osnovna škola, 15 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova kuhara
  • Trajanje: 160 sati
  • Polaznici će naučiti:
    • Odabirati živežne namirnice po kvaliteti, podrijetlu i svojstvima te ih čuvati na pravilan način
    • Razlikovati i provesti tehnološke postupke gotovljenja jednostavnih jela
    • Primijeniti pravila održavanja osobne higijene, higijene prostora, uređaja i pribora
    • Koristiti i održavati kuhinjski pribor, aparate i uređaje na ispravan način
    • Sudjelovati u pripremi i gotovljenju složenijih jela
    • Prepoznati i izraditi jednostavna međimurska tradicionalna jela
    • Komunicirati na primjeren način u ugostiteljskoj kuhinji primjenjujući pravila bontona i odgovornog ponašanja
    • Primijeniti mjere zaštite na radu, zaštitna sredstva i postupke pružanja prve pomoći

BARMEN
  • Cilj: Upoznati polaznike s poslovima u pripremi jela
  • Uvjet upisa: Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova barnena
  • Trajanje: 140 sati
  • Polaznici će naučiti:
    • Upoznati atraktivnost i važnost zanimanja barmen/ica u turizmu i ugostiteljskoj djelatnosti
    • Upoznati propise o radu na siguran način
    • Upoznati moguće izvore i zagađenja i širenje zaraznih bolesti i usvojiti postupke za zaštitu čovjekove okoline
    • Znati racionalno upotrebljavati materijale i energiju
    • Znati čitati i primijeniti tehničke postavke o vrsti robe, alatima, strojevima, uređajima i opremi koja se koristi na radnom mjestu
    • Razviti i primjenjivati osobine barmena/ice
    • Spoznati psihološki pristup i primjenjivati pravila osobne higijene te poslovnu komunikaciju uvažavajući ljudske različitosti
    • Upoznati opremu koja se koristi u barskom poslovanju (uređaje, aparate, posuđe, rublje, cjelokupan barski inventar)
    • Znati dužnosti barmena/ice na radnom mjestu
    • Znati kompetencije rukovodnog osoblja – poštivati autoritet
    • Znati prepoznati psihologiju gosta, njegove potrebe i želje
    • Znati primijeniti pravilan pristup u prijemu i ispraćaju gostiju
    • Upoznati i znati primijeniti ponudu jela, pića i napitaka i radnu dokumentaciju (barska karta, cjenik)
    • Znati obaviti sve pripremne radove u baru
    • Upoznati običaje pojedinih naroda kod izbora i konzumiranja pića i jednostavnih jela
    • Znati primijeniti tehnike u pripremi i posluživanju barskih mješavina i općenito pića u baru
    • Znati primijeniti različite načine naplaćivanja
    • Znati obaviti pospremne radove u baru i barskom točioniku
    • Znati obaviti poslove vezane uz obračun dnevnog prometa – utrška.

PRIPREMATELJ PIZZA
  • Cilj: Upoznati polaznike s poslovima priprematelja pizza
  • Uvjet upisa: Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova priprematelja pizza
  • Trajanje: 150 sati
  • Polaznici će naučiti:
    • Racionalno upotrebljavati materijale i energiju
    • Odabrati živežne namirnice po kvaliteti i sastavu za pripremu tijesta i pizze
    • Izraditi pizze prema normativima uz korištenje recepata
    • Ispeći pizzu
    • Izložiti i poslužiti pizzu
    • Primjenjivati pravila osobne higijene, higijene uređaja i pribora
    • Primjenjivati zaštitne mjere
    • Odabrati prikladna zaštitna sredstva

SOBARICA
  • Cilj: Upoznati polaznike s poslovima s poslovima sobarice
  • Uvjet upisa: Osnovna škola, 15 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova sobarice
  • Trajanje: 175 sati
  • Polaznici će:
    • Upoznati odjel smještaja: hotelske sobe, osnovnu opremu i označavanje soba te prostorije na katu kako bi mogle kvalitetnog obavljati postavljene zadatke.
    • Shvatiti važnost komunikacije u radu kao i važnost, usklađenost i
    • povezanost poslova u hotelskom domaćinstvu sa ostalim odjelima u hotelu kako bi gost u potpunosti boi zadovoljan sa pruženim uslugama u hotelu.
    • Savladati način čišćenja, redoslijed pospremanja te naučiti kako
    • koristiti sredstva za čišćenje i poliranje te dezinfekciju hotelske sobe.
    • Upoznati zanimanje u struci domaćinstva, radno mjesto sobarice. Znati predstaviti sebe i drugu osobu, opisati predmete i inventar u sobi i drugih dijelova hotela.
    • Upoznati se sa potrebnim poslovima i vremenom te kazivanje na engleskom jeziku.
    • Upoznati načine osobne higijene, higijene prostorija i opreme te pripreme, odlaganja higijenskog održavanja i dezinfekcije pribora za osobnu i radnu higijenu
    • Upoznati definiciju bontona, razvoj bontona kroz povijest, interakciju bontona i hotelijerstva.
    • Usvojiti poslovno komuniciranje hotelijersko turističkih djelatnika, uspostavljanje kontakata s gostom.

Jednostavni poslovi u zanimanju SLASTIČAR
  • Cilj: Upoznati polaznike s poslovima u pripremi slastica
  • Uvjet upisa: Osnovna škola, 15 godina, sanitarna knjižica, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova slastičara/ke
  • Trajanje: 160 sati
  • Polaznici će:
    • Pripremiti osnovne namirnice i dodatke za pripremu slastica
    • Održavati radni pribor, aparate i uređaje na pravilan način
    • Pripremiti jednostavnije slastice
    • Pomagati pri pripremi i gotovljenju složenijih slastica
    • Čuvati namirnice na odgovarajući način
    • Izvesti pripremne i pomoćne poslove u slastičarstvu na pravilan i stručan način
    • Primjenjivati pravila osobne higijene, higijene prostorija, uređaja i pribora
    • Primijeniti mjere zaštite na radu, zaštite od požara i pružiti osnovnu prvu pomoć, te koristiti potrebna zaštitna sredstva i opremu

Priprematelj pizza
  • Cilj: Upoznati polaznike s poslovima u pripremi pizza
  • Uvjet upisa: Osnovna škola, 15 godina, sanitarna knjižica, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova priprematelja pizza
  • Trajanje: 150 sati
    • Čitati i primijeniti tehničke podatke o vrsti robe, alatima, strojevima, uređajima i opremi koju koristi priprematelj pizze
    • Razlikovati namirnice po kvaliteti, sastavu i podrijetlu
    • Odabrati i odrediti sastojke i primijeniti recepte u izradi pizze
    • Prilagoditi vrijeme pečenja pizze vrsti peći
    • Prema pravilima struke ponuditi i poslužiti pripremljenu pizzu
    • Odabrati i koristiti zaštitnu odjeću i higijenske mjere
    • Učinkovito koristiti mjere zaštite na radu i zaštitna sredstva

Priprematelj pizza i roštilja
  • Cilj: Upoznati polaznike s poslovima u pripremi pizza i roštilja
  • Uvjet upisa: Osnovna škola, 15 godina, sanitarna knjižica, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova priprematelja pizza i roštilja
  • Trajanje: 140 sati
    • Razlikovati živežne namirnice za pripremu tijesta za pizzu i pripremu roštilja
    • Rukovati priborom i uređajima na ispravan i siguran način
    • Primijeniti odgovarajuće postupke pri izradi i oblikovanju tijesta za pizzu
    • Izraditi pizzu prema normativima uz korištenje recepata
    • Pripremiti roštilj za korištenje
    • Pripremiti jela od mesa, ribu, lignje i povrće na roštilju i dodatke za iste
    • Poslužiti pizze i jela s roštilja prema pravilima struke
    • Primjenjivati pravila osobne higijene, higijene uređaja i pribora

Turistički animator
  • Cilj: Upoznati polaznike s poslovima u pripremi pizza i roštilja
  • Uvjet upisa: Osnovna škola, 15 godina, sanitarna knjižica, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova priprematelja pizza i roštilja
  • Trajanje: 140 sati
    • Razlikovati živežne namirnice za pripremu tijesta za pizzu i pripremu roštilja
    • Rukovati priborom i uređajima na ispravan i siguran način
    • Primijeniti odgovarajuće postupke pri izradi i oblikovanju tijesta za pizzu
    • Izraditi pizzu prema normativima uz korištenje recepata
    • Pripremiti roštilj za korištenje
    • Pripremiti jela od mesa, ribu, lignje i povrće na roštilju i dodatke za iste
    • Poslužiti pizze i jela s roštilja prema pravilima struke
    • Primjenjivati pravila osobne higijene, higijene uređaja i pribora
Obrazac prijave programa srednjoškolskog obrazovanja: Turizam i ugostiteljstvo

    Slanjem svojih podataka složili ste se i prihvaćate Opće uvjete korištenja

    No Course Review(s)

    Leave a Comment

    Your email address will not be published.