Pomoćni konobar, Osposobljavanje za jednostavne poslove u zanimanju kuhar/ica, Barmen, Priprematelj /ica pizza, Slastičar/ka
POMOĆNI KONOBAR
- Cilj: Upoznati polaznike s poslovima u ugostiteljstvu i posluživanju jela i pića.
- Uvjet upisa: Osnovna škola, 15 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova pomoćnog konobara
- Trajanje: 310 sati
- Polaznici će:
- Steći znanja, vještine i navike za izvođenje poslova i radnih zadaća u konobarskim poslovima
- Upoznati polaznike s robom koja se koristi u konobarskim poslovima
- Naučiti polaznike osnovnim znanjima o robi i drugim znanjima za svladavanje programa praktične nastave
- Naučiti polaznike da ovladaju vještinama manje složenih radnih operacija, te osposobiti ih za rad uz nadzor kvalificiranog radnika konobara
- Razviti osjećaj za primjenu zdravstvenih i higijenskih uvjeta
- Naučiti primjenjivati namirnice
- Upoznati polaznike vrstama voća i povrća koji se koriste kod kuhanja i posluživanja
- Naučiti polaznike osnovnim rukovanjima u okviru svoga zanimanja i drugim znanjima za svladavanje programa praktične nastave
- Naučiti polaznike rukovanju, čišćenju i održavanju pribora za jelo i posuda za kuhanje
- Moći sastaviti jelovnike prema potrebama gostiju
OSPOSOBLJAVANJE ZA JEDNOSTAVNE POSLOVE U ZANIMANJU KUHAR/ICA
- Cilj: Upoznati polaznike s poslovima u pripremi jela.
- Uvjet upisa: Osnovna škola, 15 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova kuhara
- Trajanje: 450 sati
- Polaznici će naučiti:
- Odabirati živežne namirnice po kvaliteti, podrijetlu i svojstvima te ih čuvati na pravilan način
- Razlikovati i provesti tehnološke postupke gotovljenja jednostavnih jela
- Primijeniti pravila održavanja osobne higijene, higijene prostora, uređaja i pribora
- Koristiti i održavati kuhinjski pribor, aparate i uređaje na ispravan način
- Sudjelovati u pripremi i gotovljenju složenijih jela
- Prepoznati i izraditi jednostavna međimurska tradicionalna jela
- Komunicirati na primjeren način u ugostiteljskoj kuhinji primjenjujući pravila bontona i odgovornog ponašanja
- Primijeniti mjere zaštite na radu, zaštitna sredstva i postupke pružanja prve pomoći
BARMEN
- Cilj: Upoznati polaznike s poslovima u pripremi jela
- Uvjet upisa: Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova barnena
- Trajanje: 140 sati
- Polaznici će naučiti:
- Upoznati atraktivnost i važnost zanimanja barmen/ica u turizmu i ugostiteljskoj djelatnosti
- Upoznati propise o radu na siguran način
- Upoznati moguće izvore i zagađenja i širenje zaraznih bolesti i usvojiti postupke za zaštitu čovjekove okoline
- Znati racionalno upotrebljavati materijale i energiju
- Znati čitati i primijeniti tehničke postavke o vrsti robe, alatima, strojevima, uređajima i opremi koja se koristi na radnom mjestu
- Razviti i primjenjivati osobine barmena/ice
- Spoznati psihološki pristup i primjenjivati pravila osobne higijene te poslovnu komunikaciju uvažavajući ljudske različitosti
- Upoznati opremu koja se koristi u barskom poslovanju (uređaje, aparate, posuđe, rublje, cjelokupan barski inventar)
- Znati dužnosti barmena/ice na radnom mjestu
- Znati kompetencije rukovodnog osoblja – poštivati autoritet
- Znati prepoznati psihologiju gosta, njegove potrebe i želje
- Znati primijeniti pravilan pristup u prijemu i ispraćaju gostiju
- Upoznati i znati primijeniti ponudu jela, pića i napitaka i radnu dokumentaciju (barska karta, cjenik)
- Znati obaviti sve pripremne radove u baru
- Upoznati običaje pojedinih naroda kod izbora i konzumiranja pića i jednostavnih jela
- Znati primijeniti tehnike u pripremi i posluživanju barskih mješavina i općenito pića u baru
- Znati primijeniti različite načine naplaćivanja
- Znati obaviti pospremne radove u baru i barskom točioniku
- Znati obaviti poslove vezane uz obračun dnevnog prometa – utrška.
PRIPREMATELJ /ICA PIZZA
- Cilj: Upoznati polaznike s poslovima priprematelja pizza
- Uvjet upisa: Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova priprematelja pizza
- Trajanje: 150 sati
- Polaznici će naučiti:
- Racionalno upotrebljavati materijale i energiju
- Odabrati živežne namirnice po kvaliteti i sastavu za pripremu tijesta i pizze
- Izraditi pizze prema normativima uz korištenje recepata
- Ispeći pizzu
- Izložiti i poslužiti pizzu
- Primjenjivati pravila osobne higijene, higijene uređaja i pribora
- Primjenjivati zaštitne mjere
- Odabrati prikladna zaštitna sredstva
SOBARICA
- Cilj: Upoznati polaznike s poslovima s poslovima sobarice
- Uvjet upisa: Osnovna škola, 15 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova sobarice
- Trajanje: 175 sati
- Polaznici će:
- Upoznati odjel smještaja: hotelske sobe, osnovnu opremu i označavanje soba te prostorije na katu kako bi mogle kvalitetnog obavljati postavljene zadatke.
- Shvatiti važnost komunikacije u radu kao i važnost, usklađenost i
- povezanost poslova u hotelskom domaćinstvu sa ostalim odjelima u hotelu kako bi gost u potpunosti boi zadovoljan sa pruženim uslugama u hotelu.
- Savladati način čišćenja, redoslijed pospremanja te naučiti kako
- koristiti sredstva za čišćenje i poliranje te dezinfekciju hotelske sobe.
- Upoznati zanimanje u struci domaćinstva, radno mjesto sobarice. Znati predstaviti sebe i drugu osobu, opisati predmete i inventar u sobi i drugih dijelova hotela.
- Upoznati se sa potrebnim poslovima i vremenom te kazivanje na engleskom jeziku.
- Upoznati načine osobne higijene, higijene prostorija i opreme te pripreme, odlaganja higijenskog održavanja i dezinfekcije pribora za osobnu i radnu higijenu
- Upoznati definiciju bontona, razvoj bontona kroz povijest, interakciju bontona i hotelijerstva.
- Usvojiti poslovno komuniciranje hotelijersko turističkih djelatnika, uspostavljanje kontakata s gostom.
SLASTIČAR/KA
- Cilj: Upoznati polaznike s poslovima u pripremi jela
- Uvjet upisa: Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova slastičara/ke
- Trajanje: 175 sati
- Polaznici će:
- Steći znanja, vještine i navike koje će im omogućiti da nakon završenog programa osposobljavanja uz minimalno vrijeme uvođenja u rad obavljaju poslove i radne zadaće u slastičarstvu.
- Upoznati opremu slastičarnice, naučiti pripreme slastica u ugostiteljskim objektima, upoznati svojstva hranjivih tvari i njihov značaj u prehrani, spoznati psihološki pristup i primjenjivati pravila osobne higijene.
- Naučit će planirati postupke i tijek rada od pripremnih poslova do gotovih slastica uvažavajući sve osobitosti svoga rada i korisnika. Upozna ćei moguće izvore zagađenja i širenja zaraznih bolesti i usvojiti postupke za zaštitu čovjekova okoliša, a upoznat će i propise o radu na siguran način.
No Course Review(s)