Turizam i ugostiteljstvo

Pomoćni konobar, Osposobljavanje za jednostavne poslove u zanimanju kuhar/ica, Barmen, Priprematelj /ica pizza, Slastičar/ka


POMOĆNI KONOBAR
  • Cilj: Upoznati polaznike s poslovima u ugostiteljstvu i posluživanju jela i pića.
  • Uvjet upisa: Osnovna škola, 15 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova pomoćnog konobara
  • Trajanje: 310 sati
  • Polaznici će:
    • Steći znanja, vještine i navike za izvođenje poslova i radnih zadaća u konobarskim poslovima
    • Upoznati polaznike s robom koja se koristi u konobarskim poslovima
    • Naučiti polaznike osnovnim znanjima o robi i drugim znanjima za svladavanje programa praktične nastave
    • Naučiti polaznike da ovladaju vještinama manje složenih radnih operacija, te osposobiti ih za rad uz nadzor kvalificiranog radnika konobara
    • Razviti osjećaj za primjenu zdravstvenih i higijenskih uvjeta
    • Naučiti primjenjivati namirnice
    • Upoznati polaznike vrstama voća i povrća koji se koriste kod kuhanja i posluživanja
    • Naučiti polaznike osnovnim rukovanjima u okviru svoga zanimanja i drugim znanjima za svladavanje programa praktične nastave
    • Naučiti polaznike rukovanju, čišćenju i održavanju pribora za jelo i posuda za kuhanje
    • Moći sastaviti jelovnike prema potrebama gostiju

OSPOSOBLJAVANJE ZA JEDNOSTAVNE POSLOVE U ZANIMANJU KUHAR/ICA
  • Cilj: Upoznati polaznike s poslovima u pripremi jela.
  • Uvjet upisa: Osnovna škola, 15 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova kuhara
  • Trajanje: 450 sati
  • Polaznici će naučiti:
    • Odabirati živežne namirnice po kvaliteti, podrijetlu i svojstvima te ih čuvati na pravilan način
    • Razlikovati i provesti tehnološke postupke gotovljenja jednostavnih jela
    • Primijeniti pravila održavanja osobne higijene, higijene prostora, uređaja i pribora
    • Koristiti i održavati kuhinjski pribor, aparate i uređaje na ispravan način
    • Sudjelovati u pripremi i gotovljenju složenijih jela
    • Prepoznati i izraditi jednostavna međimurska tradicionalna jela
    • Komunicirati na primjeren način u ugostiteljskoj kuhinji primjenjujući pravila bontona i odgovornog ponašanja
    • Primijeniti mjere zaštite na radu, zaštitna sredstva i postupke pružanja prve pomoći

BARMEN
  • Cilj: Upoznati polaznike s poslovima u pripremi jela
  • Uvjet upisa: Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova barnena
  • Trajanje: 140 sati
  • Polaznici će naučiti:
    • Upoznati atraktivnost i važnost zanimanja barmen/ica u turizmu i ugostiteljskoj djelatnosti
    • Upoznati propise o radu na siguran način
    • Upoznati moguće izvore i zagađenja i širenje zaraznih bolesti i usvojiti postupke za zaštitu čovjekove okoline
    • Znati racionalno upotrebljavati materijale i energiju
    • Znati čitati i primijeniti tehničke postavke o vrsti robe, alatima, strojevima, uređajima i opremi koja se koristi na radnom mjestu
    • Razviti i primjenjivati osobine barmena/ice
    • Spoznati psihološki pristup i primjenjivati pravila osobne higijene te poslovnu komunikaciju uvažavajući ljudske različitosti
    • Upoznati opremu koja se koristi u barskom poslovanju (uređaje, aparate, posuđe, rublje, cjelokupan barski inventar)
    • Znati dužnosti barmena/ice na radnom mjestu
    • Znati kompetencije rukovodnog osoblja – poštivati autoritet
    • Znati prepoznati psihologiju gosta, njegove potrebe i želje
    • Znati primijeniti pravilan pristup u prijemu i ispraćaju gostiju
    • Upoznati i znati primijeniti ponudu jela, pića i napitaka i radnu dokumentaciju (barska karta, cjenik)
    • Znati obaviti sve pripremne radove u baru
    • Upoznati običaje pojedinih naroda kod izbora i konzumiranja pića i jednostavnih jela
    • Znati primijeniti tehnike u pripremi i posluživanju barskih mješavina i općenito pića u baru
    • Znati primijeniti različite načine naplaćivanja
    • Znati obaviti pospremne radove u baru i barskom točioniku
    • Znati obaviti poslove vezane uz obračun dnevnog prometa – utrška.

PRIPREMATELJ /ICA PIZZA
  • Cilj: Upoznati polaznike s poslovima priprematelja pizza
  • Uvjet upisa: Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova priprematelja pizza
  • Trajanje: 150 sati
  • Polaznici će naučiti:
    • Racionalno upotrebljavati materijale i energiju
    • Odabrati živežne namirnice po kvaliteti i sastavu za pripremu tijesta i pizze
    • Izraditi pizze prema normativima uz korištenje recepata
    • Ispeći pizzu
    • Izložiti i poslužiti pizzu
    • Primjenjivati pravila osobne higijene, higijene uređaja i pribora
    • Primjenjivati zaštitne mjere
    • Odabrati prikladna zaštitna sredstva

SOBARICA
  • Cilj: Upoznati polaznike s poslovima s poslovima sobarice
  • Uvjet upisa: Osnovna škola, 15 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova sobarice
  • Trajanje: 175 sati
  • Polaznici će:
    • Upoznati odjel smještaja: hotelske sobe, osnovnu opremu i označavanje soba te prostorije na katu kako bi mogle kvalitetnog obavljati postavljene zadatke.
    • Shvatiti važnost komunikacije u radu kao i važnost, usklađenost i
    • povezanost poslova u hotelskom domaćinstvu sa ostalim odjelima u hotelu kako bi gost u potpunosti boi zadovoljan sa pruženim uslugama u hotelu.
    • Savladati način čišćenja, redoslijed pospremanja te naučiti kako
    • koristiti sredstva za čišćenje i poliranje te dezinfekciju hotelske sobe.
    • Upoznati zanimanje u struci domaćinstva, radno mjesto sobarice. Znati predstaviti sebe i drugu osobu, opisati predmete i inventar u sobi i drugih dijelova hotela.
    • Upoznati se sa potrebnim poslovima i vremenom te kazivanje na engleskom jeziku.
    • Upoznati načine osobne higijene, higijene prostorija i opreme te pripreme, odlaganja higijenskog održavanja i dezinfekcije pribora za osobnu i radnu higijenu
    • Upoznati definiciju bontona, razvoj bontona kroz povijest, interakciju bontona i hotelijerstva.
    • Usvojiti poslovno komuniciranje hotelijersko turističkih djelatnika, uspostavljanje kontakata s gostom.

SLASTIČAR/KA
  • Cilj: Upoznati polaznike s poslovima u pripremi jela
  • Uvjet upisa: Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova slastičara/ke
  • Trajanje: 175 sati
  • Polaznici će:
    • Steći znanja, vještine i navike koje će im omogućiti da nakon završenog programa osposobljavanja uz minimalno vrijeme uvođenja u rad obavljaju poslove i radne zadaće u slastičarstvu.
    • Upoznati opremu slastičarnice, naučiti pripreme slastica u ugostiteljskim objektima, upoznati svojstva hranjivih tvari i njihov značaj u prehrani, spoznati psihološki pristup i primjenjivati pravila osobne higijene.
    • Naučit će planirati postupke i tijek rada od pripremnih poslova do gotovih slastica uvažavajući sve osobitosti svoga rada i korisnika. Upozna ćei moguće izvore zagađenja i širenja zaraznih bolesti i usvojiti postupke za zaštitu čovjekova okoliša, a upoznat će i propise o radu na siguran način.

No Course Review(s)

Ostavi komentar.

Vaša email adresa neće biti objavljena.

six − 5 =