Poljoprivreda, prehrana i veterina

 

 

Farmer – mljekar, kozar, kozar s proizvodnjom i preradom kozjeg mlijeka, mesar, pekar, pčelar, povrtlar, proizvođač voćnih rakija·, ratar/ica, uzgajivač/ica krumpira, uzgajivač svinja, vinogradar/ka i podrumar/ka, voćar, uzgajatelj voća, povrća i cvijeća u zatvorenom prostoru, mljekar-sirar, peradar i proizvođač jaja, rukovatelj/ica kombajnom, rukovatelj/ica traktorom s priključcima, vrtlar/ica, cvjećar/ka-aranžerk/ka, pivar/ka


FARMER/ICA-MLJEKAR/ICA
  • Cilj: Upoznati polaznike s poslovima vođenja farme, te proizvodnje i prerade mlijeka.
  • Uvjet upisa: Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova farmera-mljekara
  • Trajanje: 170 sati

PČELAR/ICA
  • Cilj: Cilj obrazovanja je osposobljavanje za poslove pčelara/pčelarice. Polaznici stječu potrebna znanja o životnim potrebama pčela, korisnostima i odnosu prema okolišu i savladavaju vještine pristupanja košnici, radu s pčelama
  • Po završetku programa polaznik će biti osposobljen za:
    • Radove na pčelinjaku, proizvodnju i obradu pčelinjih proizvoda,seljenje pčelinjaka, poznavanje najvažnijeg medonosnog bilja, poznavanje, prepoznavanje i suzbijanje pčelinjih bolesti, primjenjivanje zaštitnih sredstava i opreme te korištenje alata i opreme potrebne za rad.

MLJEKAR/ICA-SIRAR/ICA
  • Cilj: Upoznati polaznike s osnim poslovima mljekara-sirara.
  • Uvjet upisa: Osnovna škola, 15 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova farmera-mljekara
  • Trajanje: 150 sati
  • Nakon završetka polaznik će naučiti:
    • Primijeniti pravilne postupke u proizvodnji i obradi mlijeka i mliječnih prerađevina.
    • Rukovati i održavati strojeve, uređaje i pribor koji se koriste u poslovima   mljekara-sirara.
    • Proizvoditi mlijeko, sir i mliječne prerađevine.
    • Primijeniti mjere zaštite na radu, zaštitna sredstva i postupke pružanja prve pomoći.
    • Registrirati objekt za proizvodnju mlijeka, mliječnih proizvoda i sira.
    • Pripremiti mlijeko, mliječne proizvode i sir za prodaju.

RUKOVATELJ/ICA KOMBAJNOM
  • Cilj: Upoznati polaznike s osnim poslovima Rukovatelj/ice kombajnom
  • Uvjet upisa: Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova rukovatelja kombajnom, vozačka dozvola
  • Trajanje: 120 sati
  • Nakon završetka polaznik će naučiti:
    • Primijeniti mjere zaštite na radu, zaštitna sredstva i postupke pružanja prve pomoći.

PERADAR/KA I PROIZVOĐAČ/ICA SJAJA
  • Cilj: osposobiti polaznike za obavljanje poslova uzgoja peradi i proizvodnje jaja
  • Uvjet upisa: Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova peradara i proizvođača jaja
  • Trajanje: 140 sati
  • Nakon programa polaznici će naučiti:
    • Primijeniti pravilne postupke uzgoja peradi.
    • Uzgajati i proizvoditi različite vrste peradi
    • Primijeniti pravilne postupke u proizvodnji konzumnih jaja.
    • Planirati i provoditi zoohigijenske mjere te prepoznati i suzbijati bolesti peradi
    • Primijeniti mjere zaštite na radu, zaštitna sredstva i postupke pružanja prve pomoći

RUKOVATELJ/ICA TRAKTOROM S PRIKLJUČCIMA
  • Cilj: osposobiti polaznike za obavljanje poslova rukovanja traktorom sa svim priključcima za obavljanje poslova u poljoprivredi
  • Uvjet upisa: Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova rukovatelja traktorom s priključcima
  • Trajanje: 130 sati
  • Nakon programa polaznici će naučiti:
    • Pokazati dijelove traktora i priključaka i objasniti njihove funkcije
    • Razlikovati, odabrati i koristiti odgovarajuće postupke u radu s traktorom,  traktorskom prikolicom i priključcima.
    • Pripremiti traktor i priključiti traktorsku prikolicu i priključke za početak rada, pravilno garažirati, skladištiti i konzervirati priključke koji se koriste sezonski
    • Rukovati traktorom, traktorskom prikolicom i priključcima na stručan i
    • Provoditi postupke pregleda i pravilnog održavanja, otkriti i prijaviti manje kvarove na mehanizmima i dijelovima traktora, traktorskoj prikolici i priključcima te voditi tehničku, evidencijsku i servisnu dokumentaciju
    • Primijeniti mjere zaštite na radu, zaštite od požara te pružiti prvu pomoć u slučajunezgode do dolaska stručne osobe.

PROIZVOĐAČ/ICA BUĆA I BUĆINA ULJA
  • Cilj: osposobiti polaznike za obavljanje poslova proizvodnje buća i bućina ulja
  • Uvjet upisa: Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova proizvođača buća i bućina ulja
  • Trajanje: 120 sati
  • Nakon programa polaznici će naučiti:
    • Razlikovati, odabrati i koristiti odgovarajuće postupke u uzgoju, berbi, doradi i skladištenju bućinih sjemenki te proizvodnji bućinog ulja
    • Koristiti strojeve i sredstva za poslove uzgoja na siguran način
    • Prepoznati i suzbijati bolesti usjeva
    • Prepoznati svojstva i kvalitetu bućinog ulja na osnovu boje, mirisa i okusa
    • Planirati troškove i plasman proizvoda na tržište
    • Primijeniti pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prve pomoći.

PROIZVOĐAČ/ICA TRADICIONALNIH MESNIH PROIZVODA
  • Cilj: osposobiti polaznike za obavljanje poslova proizvodnje tradicionalnih mesnih proizvoda
  • Uvjet upisa: Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova proizvođača/ice tradicionalnih mesnih proizvoda
  • Trajanje: 143 sati
  • Nakon programa polaznici će naučiti:
    • Razlikovati, pripremiti i obraditi različite dijelove svinjskih polovica za potrebe mesnih proizvoda
    • Koristiti alat, opremu i strojeve na pravilan i siguran način
    • Razlikovati i odabrati odgovarajuće postupke u izradi tradicionalnih mesnih proizvoda
    • Proizvoditi, pakirati i organizirati proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda
    • Primijeniti higijenske mjere u proizvodnji tradicionalnih mesnih proizvoda

VODITELJ/ICA AGROTURISTIČKOG GOSPODARSTVA
  • Cilj:  Osposobit polaznike za obavljanja poslova voditelja seoskog turizma (agroturističkog gospodarstva)
  • Uvjet upisa:  srednja  škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova Voditelj/ice agroturističkog gospodarstva
  • Trajanje: 180 sati
  • Nakon programa polaznici će naučiti:
    • Planirati i upravljati seoskim gospodarstvom u skladu s važećim propisima
    • Organizirati turističku ponudu vlastitog agroturističkog gospodarstva te ga promovirati putem različitih medija, sajmova i društvenih  manifestacija
    • Proizvoditi i plasirati tradicijske proizvode međimurskog i zagorskog kraja na tržište, vodeći računa o  higijeni i  načelima HACCP-a.
    • Provoditi administrativno poslovanje agroturističkog gospodarstva na ispravan način
    • Urediti agroturističko gospodarstvo za prihvat posjetitelja te provesti usluge smještaja, prehrane i aktivnog odmora uz očuvanje tradicije.
    • Komunicirati s posjetiteljima seoskog gospodarstva te zaposlenicima i partnerima prema pravilima poslovnog bontona
    • Primijeniti mjere zaštite na radu, zaštite od požara i pružiti prvu pomoć u slučaju nezgode na gospodarstvu

KOZAR/ICA
  • Cilj: Osposobiti polaznike za obavljanja poslova kozara
  • Uvjet upisa:  Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova kozara
  • Trajanje: 160 sati
  • Nakon programa polaznici će naučiti:
    • Nakoji način uspješno uzgajati koze.
    • Prevencija i sprečavanje bolesti koza.
    • Proizvodnja kozjeg mlijeka.

VOĆAR/ICA
  • Cilj: osposobiti polaznike za obavljanje poslova uzgoja voćaka
  • Uvjet upisa: Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova voćara
  • Trajanje: 150 sati
  • Nakon programa polaznici će naučiti:
    • Priprema zemljišta za podizanje voćnjaka, sadnja,  njega raznih vrsta voća, obrada voćnjaka.
    • Berba plodova i održavanje higijene prostora
    • Pridržavanje mjera zaštite na radu
    • Pridržavanje mjera osobne higijene i higijene alata i opreme koja se koristi pri radu
    • Skladištenje i čuvanje sredstava koje se koriste u proizvodnji
    • Upoznavanje sa strojevima i uređajima koji se koriste pri radu

POVRTLAR/KA
  • Cilj: osposobiti polaznike za obavljanje poslova uzgoja voćaka
  • Uvjet upisa: Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova povrtlara
  • Trajanje: 130 sati
  • Nakon programa polaznici će naučiti:
    • Poslovi kao što su priprema tla za sjetvu odnosno sadnju;
    • Nabava kvalitetnog sjemena odnosno proizvodnja presadnica;
    • Sadnja u vrtu i uzgojni zahvati;
    • Redovito zalijevanje, plijevljenje i okopavanje
    • Berba plodova;
    • Skladištenje, razvrstavanje, pakiranje i osnovna dorada ili prerada proizvoda
    • Isporuka i prodaja proizvoda.

UZGAJATELJ/IICA  VOĆA, CVIJEĆA I POVRĆA U ZATVORENOM PROSTORU
  • Cilj: osposobiti polaznike za obavljanje poslova uzgoja voća, povrća i cvijeća u zatvorenom prostoru
  • Uvjet upisa: Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova Uzgajatelja voća, cvijeća i povrća u zatvorenom prostoru
  • Trajanje: 195 sati
  • Nakon programa polaznici će naučiti:
    • Znati odrediti povoljan položaja za podizanje zaštićenog prostora. Znati pravilno opremiti zaštićeni prostor prema vrsti uzgoja. Razviti sposobnost pravilnog razmnožavanja voća, cvijeća i povrća. Znati odrediti pravilan način uzgoja za pojedinu vrstu uzgoja.  Znati prepoznati bolesti i štetnike te ih sigurno i pravilno ukloniti.
    • Znati pripremiti tlo i podlogu te odabrati kvalitetan sadni i sjetveni materijal. Znati saditi i sijati biljke unutar zatvorenog prostora. Primijeniti znanja o njezi biljaka. Učinkovito koristiti znanja o berbi, skladištenju razvrstavanju, pakiranju, osnovnoj preradi plodova te isporuci prodaji.
    • Znati obraditi podatke dobivene tijekom tehnologije uzgoja.
    • Znati unositi digitalne slike i slanje istih e- poštom.
    • Sigurno pretraživanje korisnih sadržaja na internetu i razmjena iskustava.
    • Usavršiti pravilno određivanje doze zaštitnih sredstava u zaštiti bilja i gnojidbi tla te folijarnoj prihrani koristeći se postocima i omjerim zadanim u uputama proizvođača.
    • Učinkovito koristiti mjere zaštite na radu i zaštitna sredstva pri uzgoju u zatvorenom prostoru

PROIZVOĐAČ /ICA VOĆNIH RAKIJA
  • Cilj: Osposobiti polaznike za obavljanja poslova proizvođača voćnih rakija.
  • Uvjet upisa:  Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova proizvođača voćnih rakija
  • Trajanje: 120 sati
  • Nakon programa polaznici će naučiti:
    • Poslovi u pripremi materijala, radnog prostora i prostora za proizvodnju voćnih rakija
    • Upoznavanje tehnika koje se koriste u proizvodnji domaćih voćnih rakija
    • Znanja u svezi sa održavanjem osobne higijene i higijene postrojenja i opreme tijekom rada
    • Znanja u svezi sa skladištenjem, čuvanjem i pakiranjem domaćih voćnih rakija

UZGAJIVAČ/ICA SVINJA
  • Cilj: Osposobiti polaznike za obavljanja poslova uzgajivača svinja.
  • Uvjet upisa:  Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova uzgajivača svinja
  • Trajanje: 130 sati
  • Nakon programa polaznici će naučiti:
    • Poslovi u pripremi i ostvarivanju radova na uzgajanju svinja
    • Pripremanje, uređivanje i zaštita tijekom uzgoja svinja
    • Upoznavanje tehnika koje se koriste pri radu u uzgoju svinja
    • Znanja u svezi sa održavanjem osobne higijene i higijene tijekom rada na uzgoju svinja

RATAR/ICA
  • Cilj: Osposobiti polaznike za obavljanja poslova ratara.
  • Uvjet upisa:  Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova ratara/ice
  • Trajanje: 140 sati
  • Nakon programa polaznici će naučiti:
    • Pripremanje tla za sjetvu ; analiza tla za utvrđivanje unosa potrebnih hranjiva tj. gnojidbe i kontrola prisutnosti i brojnosti štetnika u tlu
    • Određivanje vrsta i količine poljoprivrednih kultura koje će uzgajati
    • Nabava sjemena i ostalih potrepština
    • Planirati i obavljati poslove vezane uz uzgoj žitarica i ostalih ratarskih kultura
    • Samostalno započeti, razvijati i poboljšavati ratarsku proizvodnju
    • Uzgoj žitarica: sjetva, uzgoj, berba, čuvanje žitarica
    • Poznavanje ratarskih kultura
    • Naučiti proizvodnju ratarskih kultura uz primjenu suvremenu tehnologije
    • Upoznati načine gnojidbu ratarskih kultura
    • Naučiti načine zaštite ratarskih kultura protiv štetnika i bolesti
    • Usvojiti na koji način pravilno uskladištiti i čuvati ratarske kulture
    • Usvojiti znanja o uzgoju i njezi ratarskih kultura
    • Upoznati morfološke i biološke karakteristike vrsta i specifičnost uzgoja s naglaskom na one biljke koje su identične za pojedinu regiju.
    • Upotreba računala i pisanje računa
    • Korištenje interneta

UZGAJIVAČ/ICA KRUMPIRA
  • Cilj: Osposobiti polaznike za obavljanja poslova uzgoja krumpira.
  • Uvjet upisa:  Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova  uzgajivača krumpira
  • Trajanje: 150 sati
  • Nakon programa polaznici će naučiti:
    • Poslovi kao što su priprema tla za sjetvu odnosno sadnju;  analiza tla za utvrđivanje unosa potrebnih hranjiva tj. gnojidbe i kontrola prisutnosti i brojnosti štetnika u tlu  (grčice hrušta, žičnjaci, ciste –zlatne cistolike nematode)
    • Nabava kvalitetnog sjemena , stajskog i mineralnog gnojiva, sadnja u vrtu, polju , potreban sklop biljaka  te izračun potrebne količine sjemena za zadani sklop kao i razmak redova i gomolja u redu Njega nasada ( nagrtanje, okopavanje,zaštita od zemljišnih štetnika,zaštita od korova ,navodnjavanje te zaštita od bolesti i štetnika  u vegetaciji  (plamenjača, krumpirova zlatica)i uzgojni zahvati
    • Njega nasada (nagrtanje, mehanička i kemijska zaštita od korova i navodnjavanje) iskop krumpira, is kop kombajnom, vadilicom ili ručno, ( iskop mladog  i iskop zrelog krumpira )
    • Čuvanje krumpira – postupak zarašćivanja rana, snižavanje temperature na temp. čuvanja, tretiranje protiv klijanja, provjetravanje i uvjeti za dugotrajno čuvanje .
    • Dorada krumpira- kalibriranje, izdvajanje oštećenih i bolesnih gomolja , pakiranje i distribucija na tržište .
    • Prerada krumpira- vakuum pakirani svježi krumpir, pomfrit, čips, krumpirne ljuspice i dr.
    • Trženje krumpira, tradicionalne tržnice, supermarketi .

VINOGRADAR/KA I PODRUMAR/KA
  • Cilj: Osposobiti polaznike za obavljanja poslova vinograda i podrumara.
  • Uvjet upisa:  Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova  vinogradar i podrumara
  • Trajanje: 124 sati
  • Nakon programa polaznici će naučiti:
    • Pripremu tla čišćenjem rigolanjem i gnojidbu
    • Odabiru najboljih cijepova i sorti
    • Sadnji vinograda
    • Obradi i održavanju vinograda
    • Poduzimanju mjera zaštite od bolesti i štetnika
    • Njegovanju nasada, rezidbi i oblikovanju
    • Ubiranju zrelih plodova
    • Skladištenju i preradi grožđa
    • Podrumarstvu i enologiji
    • Pakiranju i distribuciji vina
    • Upravljanju kapitalnim ulaganjima i distribucijom dobiti

PEKAR/ICA
  • Cilj: Osposobiti polaznike za obavljanja poslova pekara.
  • Uvjet upisa:  Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova pekara/ice
  • Trajanje: 310 sati
  • Nakon programa polaznici će naučiti:
    • Steći znanja, vještine i navike za izvođenje poslova i radnih zadaća u pekarskom zanimanju
    • Znati pripremati sirovine za izradu pekarskih proizvoda
    • Pripremiti pekarske proizvode na različite načine
    • Pripremati proizvode od različitih vrsta tijesta
    • Naučiti uskladištiti pekarske proizvode za transport
    • Koristiti uređaje za ispitivanje kvalitete brašna
    • Primjenjivati uređaje za pripremanje i obradu tijesta
    • Znati rukovati pekarskim pećima i primjenjivati mjere zaštite na radu

MESAR
  • Cilj: Osposobiti polaznike za obavljanja poslova mesara.
  • Uvjet upisa:  Osnovna škola, 18 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova mesara/ice
  • Trajanje: 300 sati
  • Nakon programa polaznici će naučiti:
    • Steći znanja, vještine i navike za izvođenje poslova i radnih zadaća u mesarskom zanimanju
    • Upoznati tehnologiju rada u okviru svoga zanimanja i druga znanja za svladavanje programa praktične nastave
    • Upoznati zdravstveno stanje stoke i naučiti prepoznati bolesnu stoku
    • Naučiti postupke klanja i preradu mesnih proizvoda
    • Naučiti postupke spremanja mesnih proizvoda
    • Upoznati strojeve i uređaje koji se koriste u mesarskim radovima
    • Osposobiti se za rad uz nadzor kvalificiranog radnika mesara
    • Naučiti organizaciju rada u mesarskoj radionici i klaonici.
    • Upoznati strojeve za proizvodnju kobasica i suhomesnatih proizvoda

__________________________________________________________________________________________

Vrtlar/ica

  • Cilj: Osposobiti polaznike za obavljanja poslova vrtlara/ice
  • Uvjet upisa:  Osnovna škola, 15 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova vrtlara/ice
  • Trajanje: 140 sati
  • Nakon programa polaznici će naučiti: 
  • razlikovati vrste i karakteristike vrtnog  bilja
  • odabrati i koristiti odgovarajuće postupke pri sadnji i njegovanju  vrtnog bilja
  • koristiti odgovarajuće postupke u pripremi zemljišta za podizanje vrtlarskih  kultura i travnjaka te formirati i održavati uzgojne oblike sadnica, grmova i krošnji drveća;
  • koristiti strojeve, alate i sredstva za poslove vrtlara/ice na ispravan i siguran način;
  • prepoznati i suzbijati bolesti vrtlarskog  bilja:
  • primijeniti pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prve pomoći.

__________________________________________________________________________________________

Cvjećar/ka-aranžer/ka

  • Cilj: Osposobiti polaznike za obavljanja poslova cvjećara/ke-aranžera/ke
  • Uvjet upisa:  Osnovna škola, 15 godina, liječničko uvjerenje za obavljanje poslova cvjećara/ke-aranžera/ke
  • Trajanje: 136 sati
  • Nakon programa polaznici će naučiti: 
  • Razlikovati vrste cvijeća i zelenila za aranžiranje
  • Koristiti odgovarajuće postupke u uzgoju, razmnožavanju i njezi cvijeća
  • Koristiti odgovarajuće materijale, alate i pomagala za cvjećarsko – aranžerske poslove na stručan i siguran način
  • Izraditi cvjetne aranžmane i prigodne dekoracije za različite namjene
  • Sudjelovati pri uređenju interijera
  • Komunicirati s kupcima na primjeren način
  • Primijeniti pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prve pomoći.

__________________________________________________________________________________________

Pivar/ka

  • Cilj: Osposobiti polaznike za obavljanja poslova pivara/ke
  • Uvjet upisa:  Osnovna škola, 18 godina, sanitarna knjižica
  • Trajanje: 146 sati
  • Nakon programa polaznici će naučiti:
  • razlikovati, koristiti i održavati posude, alate, strojeve, uređaje i opremu za pripremu i proizvodnju piva;
  • sudjelovati u proizvodnji piva u okviru specifičnih, osnovnih faza tehnologije proizvodnje piva te prepoznati mane piva;
  • pakirati, skladištiti, rukovati i transportirati gotovi proizvod
  • primijeniti mjere i postupke rada na siguran način te pravila održavanja osobne higijene i higijene pribora, alata, uređaja i radnog prostora;
  • prepoznati izvore zagađenja i provoditi mjere sprečavanja te pravilno i ekološki prihvatljivo zbrinjavati otpadne tvari,
  • primijeniti pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prve pomoći